Bijdrage Vervolg­vragen Afsluiting Zuiderpark voor Invictus Games


2 november 2022

Voorzitter,

We spraken al vaker over evenementen in deze commissie en hoewel we verbeteringen zien, is het nog te vaak vanzelfsprekend dat het evenement doorgaat, ondanks overlast en ten koste van natuur. Mijn fractie blijft dat problematisch vinden. Is het echt een prioriteit om met Landrovers door de natuur te rijden, tijdens het broedseizoen?

De Games zijn inmiddels alweer een paar maanden voorbij dus het enige dat we nu nog kunnen doen er lering uit trekken. Wij hebben dan ook de volgende concrete vragen:

  • De Invictus Games startten op 16 april 2022, dus midden in het broedseizoen, dat officieel loopt van 15 maart tot 15 juli. Een periode waarin vogels broeden en veel vogels weten hun nest zo goed te verstoppen dat zelfs ervaren vogelaars ze nooit zien.

  • De natuurtoets die wij toegezonden hebben gekregen is van 23 augustus 2019, dus 2,5 jaar daarvoor! Hoe goed de schouw ook uitgevoerd wordt, op deze wijze heeft het geen zin. Kan de wethouder daarop reflecteren?

  • De opstellers van de natuurtoets hechten zelf veel waarde aan een deskundig veldbezoek vlak voor de opbouw. Ze controleren dan op verblijfplaatsen van vogels en zoogdieren. Dat zou gebeurd zijn maar er is hier geen verslag van. Wij moeten dit kunnen controleren. Dat een veldbezoek zonder controle of verslag plaatsvindt is daarom onacceptabel. Hoe weten we dat deze heeft plaatsgevonden? Wat gaat de wethouder doen om dit boven tafel te halen?

  • We hebben nu de natuurtoets voor de terreinwagentocht ontvangen. Zijn er voor de Invictus games nog meer natuurtoetsen gedaan? Kunnen we ook daar de verslagen van ontvangen?

Concluderend kunnen we stellen dat dit wederom een groot evenement was waar het belang van de natuur, op een zeer kwetsbaar moment, op de laatste plaats lijkt te zijn gekomen. Dit moet anders.

Interessant voor jou

Bijdrage Voorstel Bestemmingsplan Steenzicht en Ruimzicht

Lees verder

Bijdrage Wat is de waarde van mediawaarde?

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer