Alex Uiterwijk


12 - Regen­tes­se­kwartier

Alex (28) leerde tijdens zijn studie over de impact van CO2 uitstoot op het klimaat en zet zich sindsdien in om klimaatverandering tegen te gaan, zowel in zijn werk bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat als bij de Partij voor de Dieren en als bestuurslid van jongerenvereniging PINK!

Waarom stem jij Partij voor de Dieren?
Op het moment is de focus binnen de samenleving, politiek en economie gericht op de korte termijn en op de mens. Voor mij staat de PvdD voor een draai naar een andere samenleving. Eentje die wel kijkt naar de lange termijn en de belangen van anderen dan de mens in acht neemt. Daarom stem ik Partij voor de Dieren.

Wat is voor jou persoonlijk de reden dat je politiek actief wil worden?
Er zijn zoveel zaken binnen de maatschappij die ik graag zou willen veranderen en ik denk dat ik dat het beste kan doen binnen de politiek.

Wat is jouw binding met Den Haag?
Ik ben een geboren Hagenees, maar ik ben er niet opgegroeid. Nadat ik mijn huidige vriendin heb ontmoet, die in Den Haag woonde, heb ik besloten met haar samen te gaan wonen in Den Haag. Waar ik nu met veel plezier woon, werk en naar het strand ga. Ik ben echt van de stad gaan houden.

Als de PvdD de grootste zou worden in Den Haag, wat zou je als eerste veranderen?
Het eerste wat ik zou doen is een betere fietsinfrastructuur aanleggen. Den Haag is wat mij betreft nog een echte auto stad en dat mag van mij wel veranderen.

Wat voor veranderingen zou jij in jouw wijk willen zien?
Regentesse- en valkenboskwartier heeft wat mij betreft op twee onderwerpen die aangepakt moeten worden:
1. Het is een wijk die erg weinig groen heeft buiten een paar losse bomen en een verdwaald geveltuintje. Ik zou dit graag veranderen. 2. Een stuk van de Weimarstraat heeft een drugs- en criminaliteitsprobleem. Hier moet de gemeente echt harder ingrijpen.

Hoe vertalen jouw PvdD idealen zich naar jouw dagelijks leven?
Een van de dingen waarin mijn PvdD idealen terugkomen is koken. Ik hou heel erg van koken (en eten). Ik let dan ook op waar mijn producten vandaan komen en wanneer ze normaal geproduceerd worden. Zo eten wij thuis bijna altijd seizoensgroente en halen wij heel veel bij lokale producenten.

In de les kwam ik er achter dat 1/3e van het hele EU budget naar de landbouw gaat, maar daar geen vergroeningseisen tegenover stonden. Ik vond dit zo bijzonder zwak van de politiek.

Toen ik net begon met studeren was ik nog een redelijk onbeschreven blad. Ik wist dat de staat van de natuur niet zo goed was, maar had nog weinig kennis over klimaatverandering. Dit veranderde tijdens de eerste jaren van mijn studie. Hier kreeg ik les over economie en de Europese Unie.

Ik weet nog goed dat ik een werkgroep had over de impact van CO2 uitstoot op het klimaat. Hier ging het over de gevolgen voor ons als mens, maar ook voor de planeet. Toen hebben we ook gesproken over impact van onder andere (intensieve) landbouw op het klimaat. Diezelfde middag had ik een les over de economie van de Europese Unie. Toen kwam ik er achter dat 1/3e van het hele EU budget naar de landbouw gaat, maar daar geen vergroeningseisen tegenover stonden. Ik vond dit zo bijzonder zwak van de politiek.

Dit was voor mij het moment waarop ik besloot: Ik wil hier iets aan doen. Kort daarna ben ik dan ook lid geworden van de PvdD.