Daan Weterings


10 - Sche­ve­ningen

Daan (42) is acteur met een grote passie voor vega(n) eten en de maker van ‘Geen Hond in de Podcast’. De vrolijke Scheveninger is een groot dierenliefhebber die veel mensen enthousiast weet te krijgen voor plantaardig eten. Hij wil zich graag inzetten voor een levendige cultuurstad, ook voor kleinere makers en artiesten.

Waarom stem jij Partij voor de Dieren?
De Partij voor de Dieren was de eerste, en is nog steeds de enige, politieke partij die oprecht en intrinsiek gedreven opkomt voor de rechten van dieren.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Bovenal ben ik de gelukkige vader van Max (10) en Jonas (8) en liefhebbende geliefde van Pieternel. Ik werk als (stem)acteur voor theater en televisie en maak samen met Pieternel ‘Geen hond in de podcast’, dé podcast over vegetarisch en vegan eten. Daarnaast studeer ik (deeltijd) filosofie, schilder ik wat en heb ik me tijdens de vele lockdowns ontwikkeld in het trimmen van verscheidene hondenrassen.

Wat is voor jou persoonlijk de reden dat je politiek actief wil worden?
Dieren een stem geven, juist ook lokaal. Dierenleed zit’ m ook in kleinere dingen die onzichtbaar blijven vanuit een landelijk perspectief.

Wat is jouw binding met Den Haag?
Ik woon er nu zo’n 20 jaar. Afkomstig uit het Brabantse Breda, maar ik voel me op en top Haags. Woonachtig in Scheveningen waan ik me middenin alles wat Den Haag te bieden heeft; de natuur, het strand, de stad, het dorpse van Scheveningen en de diversiteit van al haar inwoners.

Als de PvdD de grootste zou worden in Den Haag, wat zou je als eerste veranderen?
Naast het verbannen van alles dat dieronvriendelijk is, zou ik me hard maken voor de ontwikkeling van het Haagse theater. Dat lijkt met de komst van het ‘cultuurpaleis’ een mooie toekomst te hebben, echter is er op het gebied van de kleinere theatermakers en werkplaatsen heel veel te verbeteren.

Wat voor veranderingen zou jij in jouw wijk willen zien?

Als het gaat om letterlijk mijn Scheveningse wijk, De Visserijbuurt, dan is er hier veel te doen aan de verkeersveiligheid. Er wordt te hard gereden op plaatsen waar kinderen spelen en er zijn tal van plekken aan te wijzen waar dat verbeterd kan worden met obstakels en bebording.

Hoe vertalen jouw PvdD idealen zich naar jouw dagelijks leven?
Ik ben, zo goed als mijn hele leven, vegetariër en eet inmiddels ook voor een groot deel vegan. Met het maken van ‘Geen hond in de podcast’ willen we de rijkdom van de vega(n) keuken op een lichtvoetige manier onder de aandacht brengen.

Het werd me duidelijk dat het broodbeleg dat ik op m’n boterhammetjes had, gemaakt was van vermoorde dieren. Dat dat letterlijk een dood dier was. In diepe shock heb ik dat thuis aan m’n ouders verteld, die dat gegeven blijkbaar al een tijdje wisten. Ik heb toen medegedeeld dat ik nooit van m’n hele leven nog iets van vlees wilde eten.

Ik ging naar de basisschool en daar, op de eerste dag dat ik daar in de schoolbankjes zat, werd me duidelijk – door een terzijde verhaal van de juf – dat dat broodbeleg dat ik op m’n boterhammetjes had, gemaakt was van vermoorde dieren. Dat dat letterlijk een dood dier was. In diepe shock heb ik dat thuis aan m’n ouders verteld, die dat gegeven blijkbaar al een tijdje wisten en heb medegedeeld dat ik nooit van m’n hele leven nog iets van vlees wilde eten. En zo geschiedde, na een jeugd vol tahoe en ei ben ik vele jaren later nog steeds die vega(n) die net als dat kleine jongetje begin jaren ’80 in shock is van het feit dat er dieren vermoord worden en dat ook nog eens voor de fun, voor de heb, voor de lekker. Ik kan daar nog steeds met mijn pet niet bij, niet met m’n kinder-pet, niet met m’n volwassen-pet en ik hoop er ooit met m’n opaatjes-pet niet meer bij te hoeven kunnen.

M’n hele leven heb ik ook weerstand gevoeld tegen biologische dierlijke producten. In mijn optiek allemaal schijn en die zijn er enkel voor het geweten van de mens. Het enige dier dat werkelijk iets heeft aan de wijze waarop de mens met haar omgaat is het levende, vrije en niet uitgebuite dier. De Partij voor de Dieren is de enige partij die zich inzet voor het dieren, als een gelijke aardbewoner als de mens.