Hanneke van den Eertwegh


20 - Duindorp

Hanneke (39) is een singer-songwriter die haar baan als advocate opzegde om vrijwilliger bosbeheer en folk zangeres te worden in Ierland. De klimaatcrisis zorgde ervoor dat zij ook politiek actief wil worden.

Waarom stem jij Partij voor de Dieren?
Het is de hoogste tijd dat we als mensheid anders omgaan met de natuur en de dieren met wie we op deze planeet leven!

Wat is voor jou persoonlijk de reden dat je politiek actief wil worden?
De klimaatcrisis! Alleen door onze manier van leven nu aan te passen kunnen we naar een mooie toekomst toewerken.

Wat is jouw binding met Den Haag?
Ik ben op mijn 10e als Limburgs dorpsmeisje via Gelderland hierheen gekomen. Als singer/songwriter (HannekeLaura) voel ik me inmiddels muzikaal verbonden met deze popstad. Ik ben een buitenmens en veel te vinden rond zee, strand en duinen. In het Westduinpark direct achter mijn huis spot ik graag wilde land- én zeedieren.

Als de PvdD de grootste zou worden in Den Haag, wat zou je als eerste veranderen?
Ik zou van Den Haag als trendsetter de groenste stad ter wereld maken: overal bomen, groene daken, autovrij en met duurzame energie. Een toekomstvoorbeeld voor een nieuwe wereld waarin we helemaal anders leven.

Wat voor veranderingen zou jij in jouw wijk willen zien?
Meer groen, stoppen met nog meer hoogbouw, betere OV verbindingen, behoud van het Westduinpark en Zuiderstrand als rustig stuk Den Haag. En een mooi klein podium voor muzikanten zou leuk zijn!

Hoe vertalen jouw PvdD idealen zich naar jouw dagelijks leven?
Ik eet geen vlees. Ik verplaats me met inline skates, fiets en OV. Dat voelt fijn, gezond en actief. Ik heb al enkele jaren niet gevlogen. Verder leef ik erg bewust met spullen die lang meegaan en denk goed na of aankopen wel écht nodig zijn. En ik ga altijd op pad met thermosfles!

Elke ochtend in mantelpakje op de fiets, op weg naar een hoge toren, het grote geld, gesprekken over auto’s, huizen en kinderen, dat was niet wat bij mij aansloot. Ook had ik te weinig tijd voor mijn muziek.

Als 22 jarige werkte ik als advocaat op een groot kantoor in Den Haag: een interessante baan met leuke collega’s, maar niet het leven dat ik nastreefde. Elke ochtend in mantelpakje op de fiets, op weg naar een hoge toren, het grote geld, gesprekken over auto’s, huizen en kinderen, dat was niet wat bij mij aansloot. Ook had ik te weinig tijd voor mijn muziek. Ik heb toen mijn baan en huurwoning opgezegd, en ben met alleen een backpack en een gitaar vertrokken naar de ruige en dunbevolkte Ierse Noord-West kust, waar ik me heb ontwikkeld als muzikant. Ik heb daar geleerd dat er weinig nodig is voor een goed puur leven, en voor pure folk muziek. Less is more!

Ik heb vele jaren ervaring als vrijwilliger bosbeheer in een National Park. Ook studeerde ik af in het Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Maastricht op een onderzoek naar hoe we beter kunnen omgaan met eigendom van natuurlijke zaken die van algemeen belang voor iedereen zijn, de ‘commons’. Dit thema is door de klimaatproblemen actueler dan ooit. Die idealist zat altijd al in mij!