Joost Leuven


25 - Laak­kwartier

Joost (31) is docent maatschappijleer en daarnaast al jaren actief voor de Partij voor de Dieren. In zijn studie filosofie, specialiseerde hij zich in dierethiek.

Waarom Partij voor de Dieren?
Je ziet vaak in de politiek dat wanneer de belangen van dieren steeds op de tweede plaats worden gezet, dus na alle menselijke belangen, dat dieren eigenlijk nooit echt aan de beurt dreigen te komen. De Partij voor de Dieren zorgt ervoor dat ook de levens van dieren serieus worden genomen in de Nederlandse politiek.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb filosofie en sociologie gestudeerd en werk nu als docent maatschappijleer op een middelbare school. Tijdens mijn lessen besteed ik veel aandacht aan burgerschap, persoonlijke ontwikkeling en debatvaardigheden.

Naast mijn werk in het onderwijs, ben ik al jaren vanuit verschillende functies actief voor de Haagse Partij voor de Dieren. In mijn vrije tijd teken ik veel.

Wat is voor jou persoonlijk de reden dat je politiek actief wil worden?
Ik zou graag bijdragen aan een wereld waarin ieders belangen worden meegewogen, ook die van dieren.

Wat is jouw binding met Den Haag?
Ik woon al mijn hele leven in Den Haag en ben er geboren. Ik hou van het strand, de Haagse binnenstad en het Haagse bos.

Als de PvdD de grootste zou worden in Den Haag, wat zou je als eerste veranderen?
Minder bomenkap, meer financiële ondersteuning voor de opvang van wilde dieren en een verbeterd openbaar vervoer, zodat meer delen van de stad goed bereikbaar zijn.

Wat voor veranderingen zou jij in jouw wijk willen zien?
Ik zou graag een groenere wijk willen.

Hoe vertalen jouw PvdD idealen zich naar jouw dagelijks leven?
Ik eet plantaardig en probeer zoveel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken.

Hoewel bijna iedereen wel vindt dat dieren recht horen te hebben op hun leven en vrijheid, worden die rechten helaas politiek niet erkend en juist op grote schaal dagelijks geschonden

Al van jongs af aan was ik geinteresseerd in dieren en natuur. Op de middelbare school begon ik me naast biologie ook te interesseren voor politiek en filosofie. Daarbij kwam ik al heel snel discussies tegen over de morele status van dieren. Hoewel bijna iedereen wel vindt dat dieren recht horen te hebben op hun leven en vrijheid, worden die rechten helaas politiek niet erkend en juist op grote schaal dagelijks geschonden. Het is deze tegenstelling, tussen wat mensen zeggen te vinden en hoe er werkelijk met dieren wordt omgegaan, die me motiveerde om me in te gaan zetten voor de emancipatie van dieren.