Lotte van den Heuvel


22 - Laak­kwartier

Lotte (23) is onderwijskundige en landelijk bestuurslid bij PINK! Zij zet zich iedere dag in voor het realiseren van een gezondere, groene leefomgeving met veel biodiversiteit, plantaardig voedsel en fijne recreatiegebieden.

Waarom Partij voor de Dieren?
De ecocentrale visie van de Partij voor de Dieren spreekt mij enorm aan. Bij iedere beslissing die er wordt gemaakt, dient namelijk niet alleen het effect op mensen en de economie meegewogen te worden, maar ook wat de gevolgen zijn voor andere dieren en de planeet. De Partij voor de Dieren is daarom voor mij de enige échte klimaatpartij.

Wat is voor jou persoonlijk de reden dat je politiek actief wil worden?
Ik heb een sterke mening en visie over hoe we als mensen beter met de Aarde en al haar bewoners zouden kunnen omgaan. Daarom voel ik een morele verantwoordelijkheid om me hiervoor in te zetten. Wat mij betreft is de politiek daar een geschikte manier voor. Ook zou ik me graag via de politiek inzetten voor onderwijsvernieuwing en -verbetering, aangezien het huidige onderwijssysteem niet genoeg aansluit bij de belevingswereld van kinderen en jongeren.

Wat is jouw binding met Den Haag?

De afgelopen jaren heb ik op verschillende plekken in Nederland gewoond, maar uit Den Haag wil ik niet meer weg! Het relatief groene straatbeeld en de open mensen vind ik heel fijn. Daarnaast is het natuurlijk ideaal dat je met het OV gemakkelijk overal komt vanuit, maar ook binnen Den Haag, dat er strand én bos is en dat het heerlijk is om hier te fietsen en te roeien.

Als de PvdD de grootste zou worden in Den Haag, wat zou je als eerste veranderen?

Allereerst: kappen met kappen! Wat Den Haag zo mooi maakt, zijn juist de prachtige bomen en parken. Dat voegt veel meer toe aan het welzijn van mensen en andere dieren dan nóg een kantoorpand of woonflat. Aangezien er wel een schrijnend tekort aan woningen is, zou ik vooral inzetten op natuurinclusief bouwen. Zo zouden er bijvoorbeeld meer Tiny House plekken gerealiseerd kunnen worden en zouden alle flats een bruin/groen dak moeten krijgen.

Wat voor veranderingen zou jij in jouw wijk willen zien?
Met name de verkeersveiligheid kan een stuk beter. Door meer autoluwe straten en eenrichtingsverkeer te realiseren wordt (te hard) autorijden hopelijk ontmoedigd en kunnen kinderen veiliger op straat spelen en naar school fietsen.

Hoe vertalen jouw PvdD idealen zich naar jouw dagelijks leven?
Uiteraard eet ik plantaardig. Verder heb ik geen rijbewijs en ga ik het liefst op vakantie met de trein en fiets. Sinds kort probeer ik me te verdiepen in duurzame kleding. Het is reuze interessant om te onderzoeken hoe verschillende stoffen gemaakt worden en welke het beste zijn voor de natuur en voor je eigen gezondheid. Ik ben daarom bezig om langzaamaan al mijn plastic kleding (en overigens ook al het andere plastic in huis) uit te faseren. Het is een leuke uitdaging!

Ik ben steeds meer overtuigd geraakt van de noodzaak van een ecocentrale aanpak. Bij iedere beslissing die genomen wordt, zou men niet alleen moeten kijken naar het effect op mensen en de economie, maar óók naar de gevolgen voor de planeet en al haar inwoners.

De afgelopen jaren heb ik me steeds meer verdiept in duurzaamheid en een gezonde levensstijl. Na het lezen van ‘Hoe gaan we dit uitleggen’, waarin Jelmer Mommers uitlegt hoe cruciaal het is om groen te stemmen, kon ik er niet meer omheen: ik werd lid van de Partij voor de Dieren en PINK!. Destijds voelde dat voor mijzelf een beetje als een verrassing. Ik ben al sinds de middelbare school geïnteresseerd in de politiek, maar had niet verwacht dat ik ooit lid zou worden van de Partij voor de Dieren.

Nu besef ik me dat het helemaal niet vreemd is dat ik bij de Partij voor de Dieren terecht ben gekomen. Als kind was Marianne Thieme een van de weinige politici die ik van naam en gezicht kende en bovendien vond ik haar ‘cool’. Mijn favoriete boek was ‘Kinderen van Moeder Aarde’ en de liedjes die ik graag luisterde waren onder andere ‘Where is the love’ van The Black Eyed Peas en ‘Adem in, adem uit’ van Lisa, Amy en Shelley. Zelfs toen ik heel klein was (ik gok een jaar of 4), was ik een keer enorm aangedaan door het feit dat mijn ouders oude pannen weggooiden. Zo zonde! Zonder dat ik het bewust doorhad, zat er blijkbaar altijd al een ‘klimaatdrammer’ in me.

Nadat ik mij als lid aanmeldde bij de Partij voor de Dieren, ben ik steeds meer overtuigd geraakt van de noodzaak van een ecocentrale aanpak. Bij iedere beslissing die genomen wordt, zou men niet alleen moeten kijken naar het effect op mensen en de economie, maar óók naar de gevolgen voor de planeet en al haar inwoners. Want: “wat heb je aan geld, als de ijskap smelt”? Daarom zet ik mij via de Partij voor de Dieren en als landelijk bestuurslid bij PINK! iedere dag in voor het realiseren van een gezondere, groene leefomgeving met veel biodiversiteit, plantaardig voedsel en fijne recreatiegebieden. Ik hoop dat je mij in deze missie steunt en sta altijd open voor een gesprek of constructieve discussie!