Marike Wessels


17 - Centrum

Marike (50) is een Partij voor de Dieren kandidaat in hart en nieren. Zij heeft zich haar hele leven ingezet voor gemeenschap, duurzaamheid en dierenwelzijn. Ze is erg betrokken bij de ontwikkelingen van de stad en wil daarom graag politiek actief worden.

Waarom stem jij Partij voor de Dieren?
Ik stem Partij voor de Dieren want ook ik vind dat de bio-industrie afgeschaft moet worden: STOP de woudkap in Brazilië voor Nederlands veevoer. STOP de uitbuiting van dieren. STOP de klimaatverandering!

Wat doe je in het dagelijks leven?
Sinds 1991 woon ik in Den Haag en sinds 1998 in een woongemeenschap met veel onderlinge verbinding en verbinding met de stad. In de loop van de tijd zet ik mij steeds breder in. Eerst voor mijn woongemeenschap, met werken in de gemeenschappelijke tuin. Daarna voor de buurt en het milieu, met het runnen van een biologische winkel. Nu ondersteun ik gemeenten bij de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet, als adviseur en beheerder. Tot 1 december was ik voorzitter van bewonersorganisatie Vereniging Wonen Werken Pander. Momenteel ben ik voorzitter van Stichting Emmaus Welvaartsresten Prinsengracht. Emmaus is een plek waar mensen wonen en werken in de kringloopwinkel. De bewoners kunnen op adem komen en om weer plannen voor de toekomst te maken.

Als de PvdD de grootste zou worden in Den Haag, wat zou je als eerste veranderen?
Als de PvdD de grootste partij van Den Haag wordt, is het eerste wat ik zou veranderen het stoppen met slopen van sociale huurwoningen, zoals bij de Dreven nu gepland staat. Bewoners willen dit niet.
De sloop is slecht voor het klimaat, want bij het maken van beton komt erg veel CO2 vrij. Daarbij geeft sloop veel sloopafval. Verder is de afbraak van sociale huur al eerder veroordeeld. Het mag gewoon niet gebeuren!

Wat voor veranderingen zou jij in jouw wijk willen zien?
In mijn eigen buurt wil ik dat de kastanjes langs de Houtzagerssingel (Schilderswijk-kant) blijven staan. De gemeente is nu van plan om deze allemaal te kappen zogenaamd omdat de bomen te oud zijn, maar ze zijn even oud als de bomen aan de Centrumzijde die wel zijn blijven staan bij de renovatie van de kade ….

Hoe vertalen jouw PvdD idealen zich naar jouw dagelijks leven?
In mijn dagelijks leven kook ik veganistisch. Ik heb geen auto en had al vliegschaamte voordat dat woord bestond.

Ik herinner mij goed de verassing van de heerlijke smaak van een biologisch worteltje, echt lekker! Zo’n lekkere wortel had ik nog nooit gegeten. Sindsdien eet ik liever biologisch.

Als kind hing er bij ons in huis een poster met daarop de aarde die afbrandde als een kaars. Terwijl mijn vader ons leerde: als je weggaat: “lamp uit deur dicht!”.

Mijn moeder, biologe, leerde mij veel over planten en dieren. Van haar heb ik de liefde voor tuinieren. En de poes liet weten dat zij een volwaardig wezen is.

Op mijn 18e (in 1989) legde mijn vriendin aan mij uit hoe schadelijk vlees eten voor de planeet is. Want vee eet soja. En dieren eten ook gewoon elke dag… ga maar na. Dat is heel veel voer. Daar wordt oerwoud voor gekapt. Sindsdien eet ik liever vegetarisch.

Op mijn 19e ben ik gaan werken in een Natuurvoedingswinkel met veel biologische producten. Ik herinner mij goed de verassing van de heerlijke smaak van een biologisch worteltje, echt lekker! Zo’n lekkere wortel had ik nog nooit gegeten. Sindsdien eet ik liever biologisch.

Nog later kwam er de interesse voor energie bij. In 2001 legde ik zonnepanelen op ons eigen dak. En Ik ben trots op ons zonnepanelen-project in 2013: we hebben samen 80 zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak laten leggen.