Natasja Verkaik


11 - Bloe­men­buurt

Natasja (38) is een enthousiaste fondsenwerver voor de Dierenbescherming. Op haar werk wordt zij dagelijks geconfronteerd met de onaangename wereld van dierenleed. Daarom sloot zij zich aan bij de Partij voor de Dieren, omdat zij vindt dat er binnen de politiek nog veel te winnen valt op het gebied van dierenwelzijn.

Waarom Partij voor de Dieren?
De PvdD is de enige partij die zich echt inzet voor dierenwelzijn, rechten van dieren en zich vasthoudt aan haar idealen.

Wat ik doe in het dagelijks leven:
Ik werk als Fondsenwerver bij de Dierenbescherming op ons hoofdkantoor in Den Haag. Ik hou mij voornamelijk bezig met fondsenwerving voor onze asielen en dierenambulances en mijn specialisatie ligt bij crowdfunding, online fondsenwerving en het aanschrijven van vermogensfondsen. Ik ben echt dol op mijn baan, maar ik word ook elke dag weer geconfronteerd met dierenleed wat het soms zwaar kan maken. Om mijn hoofd leeg te maken loop ik daarom graag een paar keer in de week mijn hardlooprondje door het Westduinpark en over het strand met heel hard Armin van Buuren op!

Wat is voor jou persoonlijk de reden dat je politiek actief wil worden?
Als goed doel is er maar zoveel wat je kan doen op het gebied van dierenwelzijn. We kunnen voorlichten, dieren in nood opvangen, controles uitvoeren op het houden van hobby- en gezelschapsdieren en lobbyen voor betere wet- en regelgeving. Maar dat voelt soms als dweilen met de kraan open en echte verandering op gebied van wet- en regelgeving vindt plaats binnen politiek Den Haag.

Wat is jouw binding met Den Haag?
Ik ben echt een stadsmens en zal waarschijnlijk altijd wel in een stad willen wonen. Na een vakantie in een rustige, landelijke omgeving ben ik altijd weer blij om in de stad te zijn! Maar tegelijkertijd kom ik tot rust in de duinen en op het strand, dus Den Haag heeft voor mij echt alles. Ik ben geboren en opgegroeid in Amsterdam, maar Den Haag heeft mijn hart gestolen en zal altijd mijn thuis zijn.

Als de PvdD de grootste zou worden in Den Haag, wat zou je als eerste veranderen?
Betaalbaar wonen mogelijk maken voor iedereen! En daarna een verbod op versteende (voor)tuinen invoeren ;-)

Wat voor veranderingen zou jij in jouw wijk willen zien?
Minder parkeerplekken en daarvoor in de plaats meer groen in de wijk.

Hoe vertalen jouw PvdD idealen zich naar jouw dagelijks leven?
Ik eet vegetarisch en grotendeels veganistisch, wat mijn uiteindelijke doel is als eetpatroon. Ik koop geen leer meer en probeer überhaupt minder spullen/kleding te kopen.

Ik ben me aan het verdiepen hoe ik mijn Haagse jaren 30 appartement wat meer kan verduurzamen. Ook zal ik in principe niet meer binnen Europa met het vliegtuig op vakantie gaan als de bestemming ook per trein te bereiken is.

Er ging een zeer onaangename wereld voor mij open op het gebied van dierenwelzijn en met name hoe weinig dieren beschermd worden door de huidige wet- en regelgeving. Elke dag weer word ik geconfronteerd met dierenleed en ik wil dat dat stopt!

Ik ben zeker niet geboren als vegetariër, maar ergens klopte vlees en vis eten in mijn hoofd ook niet helemaal. Net als zoveel mensen dacht ik er maar niet teveel bij na, alleen nadat ik mijn hondje had geadopteerd kon ik er echt niet meer omheen. Hoe kan ik zoveel van mijn hondje houden en tegelijkertijd dieren eten? Ik werd mij bewust van mijn cognitieve dissonantie op dit onderwerp en ik ben gestopt met het eten van vlees en later ook vis. Net als na het stoppen met roken, kan ik inmiddels niet meer bevatten dat ik ooit vlees en vis heb gegeten en wil ik proberen bij te dragen aan een wereld waar het eten van dieren abnormaal is.

Behalve dat ik destijds heel blij was dat ik me nooit meer schuldig zou maken aan het eten van dieren, was ik verder niet veel bezig met politiek en dierenwelzijn. Dat veranderde echter toen ik zo’n drie jaar geleden voor de Dierenbescherming ging werken. Er ging een zeer onaangename wereld voor mij open op het gebied van dierenwelzijn en met name hoe weinig dieren beschermd worden door de huidige wet- en regelgeving. Elke dag weer word ik geconfronteerd met dierenleed en ik wil dat dat stopt! Ook de aantallen van dieren die gehouden worden in de (intensieve) veehouderij en dagelijks alleen al in Nederland geslacht worden is voor mij gewoonweg niet te bevatten. Daarom ga ik mij deze campagne inzetten op het versterken van de Partij voor de Dieren, zodat er hopelijk ooit eens een dag komt waarin dieren niet meer mishandeld, verwaarloosd, gedood, opgejaagd of opgegeten worden maar kunnen leven naar hun intrinsieke waarde!