Pieter Sellies


21 - Noten­buurt

Pieter (23) is en echte klimaatactivist en is actief bij Extinction Rebellion. Hij organiseerde demonstraties zoals de grote Klimaatmars in Amsterdam en het Klimaatalarm in Den Haag. Hij protesteert, schrijft, bezet en doet alles waarvan hij hoopt dat het bijdraagt aan een klimaatrechtvaardige samenleving.

Waarom stem jij Partij voor de Dieren?
De PvdD houdt bij nieuw beleid altijd rekening met zij zonder stem: dieren, natuur en mensen in het globale zuiden. Deze holistische benadering zorgt wat mij betreft voor de meest rechtvaardige en duurzame plannen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik stop al mijn tijd in iets bijdragen aan de beweging voor ambitieus en eerlijk klimaatbeleid. Ik organiseer demonstraties zoals het Klimaatalarm in Den Haag en de Klimaatmars in Amsterdam, werk bij Extinction Rebellion aan het verbinden van de klimaatstrijd en andere sociale strijden, en ga zelf de straat op om klimaatrechtvaardigheid te eisen.

Wat is voor jou persoonlijk de reden dat je politiek actief wil worden?
De beslissingen die bepalen of we in 2030 of 2050 nog een leefbare stad en aarde hebben worden in de komende 8 jaar gemaakt op plekken zoals de Haagse gemeenteraad. Dit gaat om levens van mensen die nu lijden en dood gaan door de klimaatcrisis en ook over mijn toekomst. Het is geen optie om aan de zijlijn te blijven staan.

Wat is jouw binding met Den Haag?
Toen ik opgroeide in het buitenland voelde Den Haag, waar ik op de basisschool en op voetbal zat, als mijn thuis. Als student keerde ik terug om de stad opnieuw te ontdekken en mijn thuis terug te vinden.

Als de PvdD de grootste zou worden in Den Haag, wat zou je als eerste veranderen?
Alle sociale huurwoningen gratis isoleren zonder dat de kosten bij de huurder terecht komen. Dit is goed voor het klimaat én de portemonnee omdat we energie besparen en de energierekening laag houden voor mensen met een laag inkomen.

Wat voor veranderingen zou jij in jouw wijk willen zien?
Investeren in de (weder)opbouw van onze lokale wijken door ontmoetingsplekken te creëren voor buurtbewoners en geld beschikbaar te stellen voor activiteiten. In hechte gemeenschappen staan mensen voor elkaar klaar als het tegen zit, bv. in een lockdown, en trekken mensen makkelijker samen op om hun eigen buurt te verbeteren.

Er is een omslag nodig zodat ik weer jong kan zijn. Zodat jonge mensen zoals ik weer zorgeloos verliefd kunnen worden, kunnen reizen, studeren, lezen, en alle andere dingen die je hoort te doen als je 23 jaar oud bent.

Tijdens mijn studie ben ik de straat op gegaan en activist geworden. Ik mars, protesteer, schrijf, bezet en doe alles waarvan ik hoop dat het bijdraagt aan een klimaatrechtvaardige samenleving. Omdat ik 23 jaar wil zijn op de manier dat mijn ouders 23 waren. Ze werden verliefd, reisden de wereld rond en droomden over hun toekomst. Zij konden leven en naïef zijn op een manier die ik me nu eigenlijk niet meer kan veroorloven. Ik weet het nog goed, ik was op uitwisseling in Californië toen ik een push bericht kreeg met de boodschap dat de beste wetenschappers van de wereld waarschuwden dat we nog maar 12 jaar de tijd hadden om onze samenleving en economie radicaal te veranderen om zo de ergste verwoesting van de klimaatcrisis te voorkomen. Een paar weken later zat ik een week lang opgesloten in mijn studentenkamer omdat de lucht oranje kleurde vanwege de ergste bosbranden in de geschiedenis van de staat, en nu zit ik na twee jaar weer thuis achter een computerscherm door een pandemie. Onze manier van leven staat op het spel. Er is een omslag nodig zodat ik weer jong kan zijn. Zodat jonge mensen zoals ik weer zorgeloos verliefd kunnen worden, kunnen reizen, studeren, lezen, en alle andere dingen die je hoort te doen als je 23 jaar oud bent.