Robin Smit


2 - Bezui­denhout

Robin (32) is een echte dierenvriend die zich al zijn hele leven inzet tegen onrecht dat mens en dier wordt aangedaan. Hij staat altijd klaar voor iedereen die dat nodig heeft en strijd al jaren onvermoeibaar voor dierenrechten binnen en buiten Den Haag.

Waarom Partij voor de Dieren?
Zelf kan ik niet tegen onrecht en daarom is het voor mij logisch om op de Partij voor de Dieren te stemmen. Het is dé partij is die opkomt voor kwetsbaren en kwetsbare waarden die tussen wal en schip dreigen te belanden.

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik fulltime raadslid voor de Partij voor de Dieren in de Haagse raad. Daar horen gesprekken met organisaties en bewoners uit onze stad bij. De werkbezoeken in het veld houden mij met beide benen in de modder. Daarnaast ben ik voorzitter van de stichting Ginkyo, die zich bezighoudt met landschap- en ecosysteemherstel. In mijn vrije tijd ga ik graag naar het theater of lekker naar buiten met mijn rescue viervoeters.

Wat is voor jou persoonlijk de reden dat je politiek actief wil blijven?
Omdat er helaas nog heel wat onrecht is om te bestrijden. Het vertrouwen in politiek is maar op één manier te herstellen en dat is door de signalen vanuit de wijk, de bewoners zelf, te laten horen in de raadszaal.

Wat is jouw binding met Den Haag?
Den Haag heeft altijd aan me getrokken. Door mijn werk voor verschillende dierenhulporganisaties en dierenartspraktijken, zit het Haagse dierenwereldje onder mijn huid. Verder heeft onze stad achter de duinen zoveel te bieden; van de culturele sector tot aan de rustige natuurgebieden.

Als de PvdD de grootste zou worden in Den Haag, wat zou je als eerste veranderen?
Dieren hebben rechten. In onze stad is geen plek voor dierenleed. De Haagse dieren hebben recht op beleid dat rekening houdt met hun behoefte. Ook komt er een structurele permanente winteropvang voor alle daklozen in Den Haag. Niemand hoort op straat te slapen!

Wat voor veranderingen zou jij in jouw wijk willen zien?
Beschermen van het groen in de straten en het Haagse bos, maar ook veilige fietspaden en genoeg plekken om de fiets te parkeren.

Hoe vertalen jouw PvdD idealen zich naar jouw dagelijks leven?
Dagelijks mijn rescue dogs de beste zorgen geven, maar ook buurtbewoners helpen als zij hulp nodig met hun huisdier. Maar ook hulp aanbieden bij het doen van boodschappen aan hen die dat zelf (al dan niet tijdelijk) niet kunnen. Door plantaardig te eten zorg ik ervoor om niet bij te dragen aan de vreselijke veeindustrie.

Onrecht is iets dat ik bevecht. Of dat nu bij mensen of dieren plaatsvindt, daar maak ik geen onderscheid in. Dat onrecht is de rode draad in mijn leven

Onrecht is iets dat ik bevecht. Of dat nu bij mensen of dieren plaatsvindt, daar maak ik geen onderscheid in. Dat onrecht is de rode draad in mijn leven. Van kleins af aan en gaandeweg mijn studietijd wilde ik altijd al dieren helpen, omdat zij zoveel bloot werden gesteld aan een hoop leed. Van dierenopvangcentra tot aan slachthuizen heb ik van binnen mogen zien en mogen verbeteren, maar keer op keer kon ik de dieren maar beperkt helpen. Zowel ik als de hulpbehoevende dieren liepen tegen niet functionerende of gebrekkige wet- en regelgeving. Toen kwam daar de kans voorbij om te werken voor de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren.

Nog beter werd het toen ik op lokaal niveau mijzelf kon inzetten daar waar ik eerder, al die jaren werkzaam was geweest in het dierenwereldje. Je kan de wereld dichtbij echt veranderen in de Haagse gemeenteraad. In mijn studietijd ben ik opgeklommen van het MBO tot een universitaire master. Daardoor heb ik vele achtergronden gezien en het is triest om te zien dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Dat er voor je wordt bepaald wat je wel en niet mag, of dat men je niet accepteert omdat je bent wie je bent; ook dat is onrecht. Ik krijg daar genoeg energie van om te blijven strijden tegen het onrecht dat onze stad helaas nog te veel kent.

Gerelateerd

Bijdragen Nieuws