Dieren­welzijn bij bedrijven


Den Haag kan ervoor kiezen om de verkoop van levende dieren en bont tegen te gaan. Ook kan de gemeente maatregelen treffen om het gebruik van proefdieren te verminderen. Den Haag kan zijn contact met bedrijven inzetten om een diervriendelijkere stad te worden.

 • Bontvrije gemeente

  Op verschillende manieren kan Den Haag het gebruik van bont tegengaan. De gemeente hanteert in ieder geval een actief bontvrij inkoopbeleid. De gemeente informeert de inwoners van de stad actief over de nadelen van bont via diverse kanalen, zoals de website. Ook subsidieert de gemeente geen instellingen, organisaties of evenementen die bont gebruiken.

  Meer informatie
 • Dieren op markten

  Er is nog geen regelgeving over de verkoop van levende vis en schaaldieren, zoals kreeften en krabben, op markten. Op dit welzijnsaspect kunnen gemeenten nog niet ingrijpen, tenzij sprake is van misstanden zoals blootstelling aan de brandende zon. De gemeente reguleert de handel in (levende) dieren op markten in de nota Markten, Straathandel en Kiosken. De gemeente gaat in gesprek met vishandelaren om de verkoop van levende zeedieren voor consumptie te stoppen.

  Meer informatie
 • Proefdiervrije gemeente

  Alhoewel de gemeente geen zeggenschap heeft over dierproeven, kan de gemeente wel sturing geven op een proefdiervrij beleid. Zo kan de gemeente werken met proefdiervrije en biologische schoonmaakmiddelen. Zulke middelen zijn niet getest op dieren en brengen geen schade toe aan onze leefomgeving. Ook kan Den Haag alternatieven voor dierproeven of proefdiervrije producten opnemen als subsidievoorwaarde voor gemeentelijke subsidies.

  Meer informatie

Het standpunt Dierenwelzijn bij bedrijven is onderdeel van: Dierenrechten

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws