Minder open vuur


Niet alles hoeft in de hens

Een open haard, vuurstapels, vuurwerk: vuur heeft op veel mensen een onmiskenbare aantrekkingskracht. Deze vuurtjes zorgen voor behoorlijk wat fijnstof: in de winter wordt 10% van het fijnstof in de lucht veroorzaakt door houtstook. Tijdens de jaarwisseling is het nog een stuk erger en kan je je ramen beter gesloten houden. Een fikkie is leuk, maar je longen zijn leuker.

  • De vuurproef voor houtstook

    Hoewel hout een hernieuwbare energiebron is, levert houtstook in een drukke stad toch behoorlijk wat problemen op. Houtstook in de winter levert gemiddeld 10 procent van het fijnstof op. De fijnstof die vrijkomt bij de verbranding van hout is erg schadelijk voor de gezondheid. Daarom neemt de gemeente extra maatregelen om houtstook te beperken, zoals:

    • Een verbod op de toepassing van houtproducten voor de verwarming van woningen bij nieuwbouw;
    • Een verplichting of stimulering van de toepassing van schoorsteenfilters;
    • Een stookalarm op windluwe dagen, om bewoners te waarschuwen tegen stilhangende rook;
    • Verscherpte eisen aan de installatie van hout- en pelletkachels.
    Meer informatie
  • Stoppen met consumentenvuurwerk

    De gemeente verbiedt het afsteken van particulier vuurwerk. De gemeente zet in op een landelijk vuurwerkverbod. Zolang er nog geen landelijk vuurwerkverbod is, breidt de gemeente in ieder geval vuurwerkvrije zones uit waar sprake is van overlast voor mens en dier: in natuurgebieden en parken, en nabij dierverblijven, ziekenhuizen en verpleeghuizen. De gemeente hanteert een ruime bufferzone bij vuurwerkvrije zones rondom de dierenverblijven. De afsteektijden worden strikt gehandhaafd. De gemeente geeft geen subsidie aan evenementen die vuurwerk afsteken tijdens het broedseizoen.

    De Scheveningse en Duindorpse vuurstapels kunnen niet op de huidige manier voortgezet worden. Zij moeten aan alle wettelijke veiligheidseisen gaan voldoen en worden vergunningsplichtig. Indien de bouwers niet aan de wettelijke veiligheidseisen kunnen voldoen, vinden de vuurstapels geen doorgang.

    Meer informatie
  • Verantwoorde vuurstapels

    Al vele jaren worden op het Haagse strand vuurstapels afgestoken. In het verleden is dit erg mis gegaan; zo werd er te hoog gebouwd en waren er geen vergunningen. Het liep zo uit de hand dat er een vuurregen ontstond en voor miljoenen aan schade is ontstaan. De Partij voor de Dieren wil dat dit nooit meer gebeurt. Daarom is van belang dat de bouwers de nodige veiligheidsvoorschriften in acht nemen. Zij moeten beschikken over de juiste vergunningen, en advies van de brandweer te allen tijde opvolgen. Ook moeten de vreugdevuren nooit meer zo groot zijn als in het verleden, gegeven de grote veiligheids- en milieugevolgen.

    Het vreugdevuur is een manier gebleken om ongeregeldheden in de stad, zoals autobranden, tijdens de jaarwisseling te voorkomen. Ze bieden daarnaast een alternatief voor consumentenvuurwerk. Daarom zouden de vuurstapels onder voorwaarden plaats kunnen vinden.

    Meer informatie

Het standpunt Minder open vuur is onderdeel van: Luchtkwaliteit en bereikbaarheid

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

PvdD adviseert burge­meester over vuur­werk­vrije gebieden

Den Haag – De Haagse Partij voor de Dieren verzamelde rondom de jaarwisseling meer dan 400 meldingen van vuurwerkoverlast. Vandaag overhandigden zij de meldingen aan de burgemeester. Raadslid Robin Smit (PvdD): ‘We pleiten al jaren voor een vuurwerkverbod. Deze meldingen benadrukken nogmaals waarom dat zo hard nodig is. Deze overlast is niet te rechtvaardigen.’ De Partij voor de Dieren opende ein...

Bijdragen Moties Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Vragen Nieuws