In Den Haag ligt nog 56.000 m2 asbest op 3.000 daken. Asbest verweert in de buitenlucht en daardoor komen er kankerverwekkende asbestvezels vrij in de leefomgeving. De gemeente moet met een plan van aanpak komen om alle asbestdaken uit de stad te verwijderen.
Prettig wonen in Den Haag
Iedereen wil kunnen sporten, moet weleens naar de huisarts, of wil tot rust komen in het park om de hoek. De gemeente moet erop letten dat er voor alle bewoners genoeg voorzieningen zijn.
-
Asbest: opgeruimd staat netjes
-
Binckhorst
In de Binckhorst worden de komende tijd veel woningen gebouwd. In het omgevingsplan zijn, als pilot, hele ruime kaders gehanteerd waardoor projectontwikkelaars veel ruimte krijgen om hun plannen te maken. De Partij voor de Dieren vindt dat ontwikkelaars hierdoor te veel voor het zeggen hebben en pleit voor meer sturing vanuit de gemeenteraad. Ook moet er veel ruimte zijn voor participatie van huidige en toekomstige bewoners en bedrijven.
Bij de Binckhorstplannen zet de Partij voor de Dieren Den Haag zich in voor natuurinclusief bouwen, genoeg sociale woningbouw en een groene buitenruimte. We letten er op dat ontwikkelaars met het grote geld niet alles voor het zeggen krijgen.
-
Braakliggende terreinen vergroenen
Braakliggende terreinen zijn bij uitstek geschikt voor kleinschalige bewonersinitiatieven. De gemeente zal deze ter beschikking stellen voor stadslandbouw, natuurontwikkeling (zoals Tiny Forests) en collectief beheerde parken en natuurspeelplaatsen. Kleinere en tijdelijk braakliggende terreinen worden ingericht als bijenveld, kinderspeelplaats, sportvoorziening of hondenuitlaatplek.
-
Duurzame bouw
Duurzame gebouwen zijn niet alleen beter voor het klimaat, maar ze zijn ook comfortabeler om in te verblijven. De gemeente kan hierin een voorbeeldfunctie vervullen door haar eigen vastgoed versneld te verduurzamen.
Nieuwbouw wordt gebouwd voor de toekomst. De gemeente moet uitgaan van de principes van de ecologische bouw. Dat betekent dat een gebouw flexibel ingedeeld kan worden en dus voor vele functies geschikt is. Zo gaan gebouwen langer mee. Duurzame grondstoffen vormen de basis.
De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente in 2030 niet meer bijdraagt aan klimaatverandering. Om dat doel te bereiken, moeten alle Haagse gebouwen worden verduurzaamd. De gemeente maakt per wijk een verduurzamingsplan. Met een revolverend fonds helpt de gemeente Hagenaren bij de financiering van hun verduurzamingsmaatregelen.
Woningcorporaties hebben een sleutelrol in de verduurzaming van Den Haag. Dankzij een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren hebben alle woningcorporaties een duurzaamheidsstrategie gepresenteerd. Om de verduurzaming op tijd af te ronden moet de gemeente nu harde prestatieafspraken met de corporaties maken.
-
Een leefbare stad
Hoewel het inwonertal van Den Haag wel stijgt, wordt Den Haag niet groter. We wonen met steeds meer mensen op hetzelfde stukje grond. De gemeente moet ervoor waken dat de leefbaarheid van de stad op peil blijft, en liefst verbetert.
Melden van overlast wordt eenvoudig en transparant en er wordt hard opgetreden tegen hinder en geluidsoverlast door buren.
De stad wordt schoon en groen door het achterstallig onderhoud aan te pakken. De gemeente draait de jarenlange bezuinigingen op groenonderhoud terug.
-
Erfpacht stuurt de stad
In Den Haag zijn veel gebieden waar nu een erfpachtsysteem geldt die opnieuw ontwikkeld worden. Het erfpachtsysteem geeft de gemeente meer mogelijkheden om de ontwikkelingen te sturen en hiervan mee te profiteren. De Partij voor de Dieren wil hier het erfpachtsysteem behouden. De gemeente zet zich verder in voor het transparant maken van het erfpachtsysteem en –prijzen.
-
Meer groen, minder grijs
Den Haag heeft mooie, grote groengebieden, maar veel wijken zijn erg versteend. In sommige straten hebben alle bomen plaats moeten maken voor geparkeerde auto's. De Partij voor de Dieren wil Den Haag ontstenen en vergroenen.
Groen is waardevol voor de stad. Naast de waarde die planten en dieren voor zichzelf hebben, vervullen ze ook functies in het milieu. Zo voorkomen planten wateroverlast en erosie. Ze dempen zomerse hitte door schaduw en verdamping. Ze versterken de sociale cohesie door buurten uit te nodigen meer buiten te zijn. En ze kwikken straten op met hun positieve effecten op onze fysieke en mentale gezondheid.
De stad ligt vol kansen om meer groen toe te voegen. Zo zijn de meeste boomspiegels, geveltuinen en braakliggende terreinen tot nu toe onbenut gebleven. Pleinen zijn meestal steenvlaktes waar het enige groen tussen de tegels groeit. De gemeente moet per wijk een actieplan ontwikkelen om straten en pleinen te vergroenen.
Daarnaast is het belangrijk om het bestaande groen te behouden. De gemeente legt geen wijken of wegen aan in bestaand groen, maar moet verdichten op bebouwde locaties.
-
Monumentaal Den Haag
Den Haag moet de herbestemming van monumenten bevorderen. De gemeente neemt beeldbepalende gebouwen op in bestemmingsplannen. De gemeente werkt niet mee aan de sloop van cultuurhistorisch waardevolle bebouwing, zoals aan het Spui, of aan de sloop van beeldbepalende kerken, zoals de Bethelkerk en de Valkenboskerk.
Den Haag heeft een pandbrigade die de kwaliteit van de Haagse panden in de gaten houdt. De pandbrigade grijpt echter onvoldoende in. Dit leidt tot verkrotting. We vergroten daarom de handhavingscapaciteit van de pandbrigade.
-
Natuurinclusief bouwen
Dieren hebben een haat-liefdeverhouding met gebouwen. Sommige gebouwen kunnen een gevaar vormen voor dieren, met name voor vogels. Gebouwen bieden anderzijds ook kansen voor vogels en vleermuizen, wanneer er gelegenheden worden gecreëerd waar zij een nest kunnen bouwen.
Bij het ontwerpen en bouwen van grootstedelijke voorzieningen en projecten kunnen preventieve maatregelen worden genomen om de risico’s voor dieren te verminderen. Basisinformatie over wildgeleiding, faunapassages, wilduitstapplaatsen, glasmarkering bij doorzichtige geluidsschermen en glas in gebouwen dient overzichtelijk in een handleiding te worden samengebracht.
Natuurinclusief bouwen houdt in dat bij bouwen, verbouwen of renoveren van woningen of bedrijfspanden de natuur integreert in de bouw. Bij natuurinclusief bouwen worden bijvoorbeeld voorzieningen in gevels en daken gerealiseerd voor vogels. Voor het natuurinclusief bouwen gelden nu nog geen strikte eisen, waardoor aannemers al voldoen door het aanleggen van een mussendakpan. Het is nu tijd voor de volgende stap om natuurinclusief bouwen uit te breiden, waardoor strengere voorwaarden moeten worden gesteld om te kunnen spreken over natuurinclusief bouwen bij een bouwproject.
In Engeland is een publieksactie gestart: de egelsnelweg. Inwoners helpen mee door een gat in hun schutting te maken waardoor de egels de tuin kunnen betreden. Deze egelsnelwegen zorgen ervoor dat egels een groter en veiliger leefgebied tot hun beschikking krijgen. De gemeente kan in haar groenbeheer ook rekening houden met egels door onder andere ook egelsnelwegen te realiseren, maar ook inwoners oproepen hetzelfde te doen door het op haar website te vermelden. Daarbuiten kan de gemeente ook bij nieuwbouw of renovatieprojecten ervoor zorgen dat tuinen aan elkaar verbonden zijn middels de egelsnelweg.
-
Nieuwe woonvormen
De gemeente faciliteert meergeneratiewonen door mee te werken aan ‘aanleunwoningen’ voor jongere of oudere generaties.
Woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars ontwikkelen woningen waar (groeps)wonen en zorg met elkaar gecombineerd worden.
Het standpunt Prettig wonen in Den Haag is onderdeel van: Bouwen en wonen
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 3 februari 2021 Bijdrage Evaluatie Hoogbouw
- 3 februari 2021 Bijdrage Ontmoetingskerk
- 3 februari 2021 Bijdrage Parelmoer
- 27 januari 2021 Bijdrage Structuurvisie CID
- 13 januari 2021 Bijdrage Nota van Uitgangspunten ROC Mondriaan Oude Middenweg
- 13 januari 2021 Bijdrage Planuitwerkingskader Burgemeester Patijnlaan
- 13 januari 2021 Bijdrage Startnotitie omgevingsvisie Den Haag
- 6 januari 2021 Bijdrage Ambitiedocument Dreven-Gaarden-Zichten
- 16 december 2020 Bijdrage Nota Stadsnatuur
- 9 december 2020 Bijdrage Raad in de Stad: Laak
- 11 februari 2021 Motie Ruimte voor groen in de stad?
- 21 januari 2021 Motie Zuidwest mist voorzieningen!
- 21 januari 2021 Motie Houd Zuidwest groen!
- 21 januari 2021 Amendement Geen fietspad door Natura 2000-gebied
- 16 december 2020 Motie Stuur op lage temperatuur
- 16 december 2020 Motie Scherpere duurzaamheidseisen bij nieuwbouw
- 16 december 2020 Motie Tramlussen inzetten voor nieuwe stadsnatuur
- 16 december 2020 Amendement De gemeente kan er ook wat van
- 25 november 2020 Motie Groenbalans bij NVU’s
- 25 november 2020 Amendement Neem Participatie Ontmoetingskerk serieus
- 10 februari 2021 Schriftelijke vragen Dim de oogverblindende Russische ambassade
- 25 januari 2021 Schriftelijke vragen Groene driehoek Westduinweg en van Boisotstraat
- 18 november 2020 Schriftelijke vragen Toch asfalt door Westduinpark?
- 3 september 2020 Schriftelijke vragen Uitstel aanleg Esperantoplein en fietspad
- 25 juli 2019 Schriftelijke vragen Bewoners met hart voor de Theresiakerk
- 10 juli 2019 Schriftelijke vragen Pimp binnenterrein MOC Schilderswijk
- 20 juni 2019 Schriftelijke vragen Nieuw asfalt bedreigt volkstuinen Zonnegaarde
- 4 juni 2019 Schriftelijke vragen Maak afspraken met corporaties over groen dak en zonnepanelen
- 1 april 2019 Schriftelijke vragen Zonnepanelen op woonboten
- 21 maart 2019 Schriftelijke vragen Dit jaar wel Tiny Forests in Den Haag?
- 25 januari 2021 Den Haag bouwt woontorens, maar vergeet voorzieningen
- 22 januari 2021 Succes! Geen fietspad door Oostduinpark
- 6 januari 2021 Oppositie bezorgd over megalomane sloopplannen Bouwlust-Vrederust
- 24 november 2020 Een paradijs voor ontwikkelaars, maar niet voor burgers en ondernemers
- 14 oktober 2020 Partij voor de Dieren viert behoud van stadstuin
- 8 oktober 2020 ‘Voorkom verstening Moerwijk!’
- 6 juli 2020 PvdD: ‘Kleur Haagse daken groen’
- 17 juni 2020 PvdD: ‘Vergroen versteende pleinen’
- 13 mei 2020 Gemeente wil historische centrumpanden slopen
- 14 februari 2020 Den Haag ziet af van asfalt door volkstuinen