Bruinvis dood door staand want; PvdD pleit voor een verbod


27 mei 2019

Den Haag, 27 mei 2019 - Een bruinvis is vandaag overleden doordat het dier verstrikt raakte in een staandwantnet. Uit videobeelden blijkt dat de netten van staandwantvissers nog steeds op zeer korte afstand van surfers en zwemmers liggen. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties. De Partij voor de Dieren roept het stadsbestuur op om het staandwantvissen in het Haagse kustgebied te verbieden.

Dode bruinvis

Na eerdere waarschuwingen van de Partij voor de Dieren heeft het visnet nu geresulteerd in de dood van een bruinvis, een type dolfijn. Robin Smit, raadslid van de Partij voor de Dieren Den Haag: “Vorig jaar raakte er al een surfer verstrikt in de netten en nu is er een bruinvis dood. Alles en iedereen kan verstrikt raken in deze netten.”

Vistuig

Bij staandwantvissen wordt gebruik gemaakt van opstaande netten die voor de kustlijn worden geplaatst. Regelmatig worden deze netten dichtbij het strand geplaatst. Ook op plekken die gebruikt worden door watersporters en andere recreanten, zoals rond de havenhoofden. Dit gebied fungeert als kraamkamer en schuilplaats voor diverse beschermde vissoorten, zoals de zeebaars.

Afschaffen

De gemeente kan in verband met de veiligheid van strandgebruikers op plekken langs de kust het staandwantvissen weren en de Partij voor de Dieren roept het stadsbestuur van Den Haag hier ook toe op.​ “Het getreuzel van het stadsbestuur eist slachtoffers en Den Haag moet deze vismethode verbieden”, aldus raadslid Smit.

Gerelateerd nieuws

Barker (PvdD): ‘Coalitiepartijen dumpen Klimaatpact’

GroenLinks, D66 en VVD hebben het Haags Klimaatpact definitief bij het grofvuil gezet, meent fractievoorzitter Robert Barker ...

Lees verder

PvdD: ‘Gemeenten geven duurzame kopers Eneco geen kans’

Het Groene Consortium en Den Haag Fossielvrij zijn uitgesloten van het verkoopproces van Eneco. De duurzame kopers hadden al ...

Lees verder