Earth Overshoot Day


De grond­stoffen zijn dit jaar op

29 juli 2019

Het is op 29 juli 2019 Earth Overshoot Day. Dit is de dag dat de mensheid alle grondstoffen heeft opgebruikt die de Aarde in dat jaar kan vernieuwen. Om aandacht te vragen voor deze dag hebben leden van de Partij voor de Dieren Den Haag gisteren flyers uitgedeeld, gesprekken met voorbijgangers gevoerd en in de vorm van een voetafdruk op het Malieveld gestaan.

Earth Overshoot day

Het Global Footprint Network rekent elk jaar uit op welk moment de grondstoffen die de aarde dat jaar kan vernieuwen op zijn gebruikt. Sinds de jaren 70 verplaatst de Earth Overshoot Day zich naar steeds eerder in het jaar. Hoe eerder in het jaar deze dag zich bevindt, hoe meer grondstoffen wij verbruiken die de aarde niet vernieuwt. Simpel gezegd betekent het dat we van 29 juli tot 31 december in het rood staan bij onze planeet. Als bovendien de hele wereld zou leven als de gemiddelde Nederlander dan zou de Earth Overshoot Day zelfs veel eerder plaatsvinden, namelijk op 4 mei en zouden we dus ongeveer drie aardbollen nodig hebben om ons in onze behoefte te voorzien.

Actie

De Partij voor de Dieren heeft aandacht voor deze dag gevraagd door met haar leden flyers uit te delen en in de vorm van een voet op het Malieveld te staan. Dit staat symbool voor onze ecologische voetafdruk; de ruimte die we per persoon innemen op aarde. Daarnaast roept de PvdD mensen op zijn persoonlijke Overshoot Day te berekenen via http://www.footprintcalculator.org/ en te kijken hoe zij kunnen bijdragen aan het verlaten van deze datum.

Robert Barker, gemeenteraadslid van Partij voor de Dieren in Den Haag: “We zien dat de dag waarop we door al onze grondstoffen zijn, steeds eerder komt. Om te voorkomen dat volgende generaties de dupe worden van onze hebzucht moeten we zuiniger met onze grondstoffen omgaan. Iedereen kan hierin zijn steentje bijdragen.”

Gerelateerd nieuws

PvdD: ‘Laat bomen op het Paleisplein staan!’

Het college houdt vast aan de kap van de beeldbepalende bomen op het Paleisplein. Ondanks protesten van bewoners, natuurorgan...

Lees verder

PvdD wil hitteplan voor dieren

De Partij voor de Dieren vindt dat de gemeente een hitteplan voor dieren moet invoeren om ‘een tweede Knagertje’ te voorkomen...

Lees verder