Opinie: ‘Bouw geen school naast de snelweg!’


20 september 2018

De Britse School in Leidschenveen wil een nieuw schoolgebouw neerzetten binnen 300 meter van de A12. Hiermee worden onaanvaardbare risico’s genomen met de gezondheid van de leerlingen, vinden Robert Barker en Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren.

The British School in The Netherlands (BSN) in Leidschenveen gaat uitbreiden met een ‘senior school’. Waar voorheen alleen een basisschool zat, komt nu ook een middelbare school voor 550 extra kinderen. Dat betekent dat leerlingen van hun derde levensjaar tot hun achttiende elke dag naar school gaan naast een snelweg en dus vijftien jaar lang worden blootgesteld aan vervuilde lucht. Op het nabijgelegen deel van de A12 staat niet alleen vaak een lange file, maar ook heeft de regering de maximumsnelheid er onlangs verhoogd naar 120 en soms zelfs 130 km/u. Dit zorgt voor een erg slechte luchtkwaliteit waar leerlingen de gevolgen van ondervinden. De uitstoot van fijnstof en stikstof levert een verminderde longcapaciteit op en kan leiden tot astma en chronische bronchitis. Blootstelling kan ook leiden tot hart- en vaatziekten en is met name schadelijk voor kwetsbare groepen, zoals kinderen.

Vanwege deze gevolgen geeft GGD Haaglanden aan dat de situatie ongunstig is en dat de school de vieze lucht buiten moet houden. Zo mogen ramen niet te veel openstaan en moet de school alle kieren dichten en luchtfilters plaatsen. Op die manier wordt vervuilde lucht bínnen de school geweerd. Echter, kinderen komen ook buiten; ze fietsen naar school en spelen op het schoolplein. Ook liggen er plannen om buiten sportvelden en misschien moestuinen aan te leggen. Op deze manier worden kinderen alsnog blootgesteld aan hoge niveaus van fijnstof.

Dit is de reden dat volgens de landelijke regels, vastgelegd in het Besluit gevoelige bestemmingen, geen nieuwe scholen mogen worden gebouwd op minder dan 300 meter van een autosnelweg. De landelijke GGD sluit zich daarbij aan en adviseert tegen bouw van scholen op zo’n plek. Maar de Britse School geeft aan dat het slechts om uitbreiding gaat, hoewel er een gloednieuw gebouw bij komt, en hierdoor zou de wettelijke bescherming niet gelden. Het stadsbestuur gaat hierin mee, waardoor extra kwetsbare leerlingen worden blootgesteld aan schadelijke lucht. Het is onverantwoord dat de school en het stadsbestuur deze plannen willen doorzetten. De Partij voor de Dieren doet de komende raadsvergadering een voorstel om de bouw te voorkomen, zodat de kwetsbaarste groepen worden beschermd tegen vervuilde lucht.

Robert Barker is gemeenteraadslid en Leonie Gerritsen fractievertegenwoordiger voor de Partij voor de Dieren in Den Haag.

Gerelateerd nieuws

“Begroting niet opgewassen tegen klimaatverandering en een groeiende stad”

De Partij voor de Dieren vindt dat de begroting onvoldoende de grootste problemen waar Den Haag mee kampt aanpakt. Fractievoo...

Lees verder

Raad wil beter onderzoek naar sloop monument Plein 1813

De keuze van het college van burgemeester en wethouders om medewerking te verlenen bij de vestiging van de Israëlische ambass...

Lees verder