OPINIE: Mitsu­bishi, bied excuses aan voor uw oorlogs­mis­daden


21 januari 2020

Komende donderdag besluiten gemeenten of zij 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog de aandelen van het publieke bedrijf Eneco verkopen aan één van de grootste schurken van die tijd; Mitsubishi. Het Japanse bedrijf zegt nu ethisch en duurzaam te willen zijn. Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de gemeente Den Haag en kleinzoon van een krijgsgevangene, vindt dat ze dit eerst moet bewijzen. Het bedrijf zou haar excuses moeten aanbieden voor begane oorlogsmisdaden vóór het het gemeentelijke energiebedrijf Eneco koopt.

Het is niet voor iedereen voordehandliggend om te denken aan de oorlogsmisdaden van Mitsubishi. Het is lang geleden. Toch staan er in Den Haag nog iedere maand mensen te demonstreren bij de Japanse ambassade. Zij zijn het niet vergeten. De oorlogsmisdaden die tegen Nederlanders in Jappenkampen zijn begaan. Het bedrijf Mitsubishi heeft op grote schaal Nederlandse krijgsgevangenen gebruikt in mijnen, scheepswerven en fabrieken voor oorlogsmateriaal. Velen hebben het niet overleefd. Dat Eneco nu wordt verkocht aan Mitsubishi, voelt daardoor als een klap in het gezicht van de overlevenden en hun nabestaanden.

Krijgsgevangen werden als slaven gebruikt, zonder eten, medicijnen en met vele afranselingen. Tegenover Amerikaanse en Chinese krijgsgevangenen heeft Mitsubishi vijf jaar geleden excuses aangeboden voor deze daden, maar niet aan de Nederlandse dwangarbeiders. Tegelijkertijd is Mitsubishi een bedrijf dat zich voordoet als ethisch en duurzaam, maar hier is weinig van te merken. Mitsubishi is een moreel dubieus fossiel bedrijf. Een bedrijf dat enorm investeert in de gas-, olie- en kolenindustrie. Ook produceren ze gevechtsvliegtuigen en andere wapens. Ze vissen zelfs specifiek op een bedreigde diersoort, tonijn, om in te vriezen en voor veel geld te kunnen verkopen als zij zijn uitgestorven.

Mitsubishi is derhalve niet een wenselijke overnamekandidaat, maar als gemeenten, zoals de gemeente Rotterdam en Den Haag, toch besluiten om Eneco te verkopen kunnen ze meteen de kans grijpen om Mitsubishi te vragen eindelijk excuses en compensatie aan te bieden voor hoe zij Nederlandse krijgsgevangenen hebben behandeld in de Tweede Wereldoorlog. Indien Mitsubishi echt voornemens is om een ethischer bedrijf te worden, kunnen ze dat nu laten zien. De overname van het publieke Eneco biedt een uitgelezen gelegenheid om 75 jaar na afloop van de oorlog haar excuses aan te bieden aan de duizenden Nederlandse krijgsgevangenen die zij heeft gebruikt.

Gerelateerd nieuws

Gemeente werkt mee aan schending privacy-regels

Zijn ‘slimme deurbellen’ eigenlijk wel zo veilig? En hoe zit het met privacy? De digitale deurcamera’s filmen vaak ook de ope...

Lees verder

OPINIE: Houd Eneco in schone handen

Het Japanse bedrijf Mitsubishi is door gemeenten uitgekozen om het publieke energiebedrijf Eneco te kopen. Donderdag zal de g...

Lees verder