Partij voor de Dieren: vrij­plaats de Vloek moet blijven


16 oktober 2014

De gemeenteraad beslist vanavond over de bouw van een nieuw Topzeilcentrum op de locatie van vrijplaats de Vloek in Scheveningen Haven. De Partij voor de Dieren heeft zich in de commissie fel verzet tegen de sloop van de Vloek en zal dit vanavond weer doen. De PvdD ziet de noodzaak niet in van de bouw van een zeilcentrum op die locatie. In dezelfde straat staat al jaren een zeilcentrum vrijwel leeg en ook op andere plekken in de haven is veel leegstand. In 12 jaar is de sociaal-culturele vrijplaats uitgegroeid tot een onmisbare plek in Scheveningen Haven, waar onder andere een biologisch-plantaardig eetcafé, werkplaatsen en een concertzaal in gehuisvest zijn. Verplaatsing van de vrijplaats betekent de doodsteek voor een van de parels van Scheveningen.

Het Topzeilcentrum is onderdeel van de omstreden herontwikkeling van Scheveningen Haven. Veel van de nieuwe plannen sluiten niet aan bij het diverse karakter van Scheveningen. Zo zijn de bouw van een 90 meter hoge hoteltoren en een kabelbaan over de havenmond na veel protest van organisaties en buurtbewoners al geschrapt. Ook het plan voor een Topzeilcentrum sluit niet aan bij de realiteit. Tegenover de Vloek staat een zeilsportcentrum al jaren leeg. Ook op andere plekken in de haven is veel leegstand. De Vloek dreigt gesloopt te worden voor een leeg zeilsportcentrum.

De Partij voor de Dieren hecht veel waarde aan kunstzinnige, creatieve en sociale initiatieven. Ze staan voor de immateriële waarden die de Partij voor de Dieren belangrijk vindt. Het zet aan het denken, maakt emoties los, ontroert en ontregelt. Kunst en cultuur helpen mensen om buiten de gebaande paden te denken, wat bijdraagt aan de kwaliteit en diversiteit in onze samenleving.

Wekelijks komen honderden mensen af op de non-profit initiatieven van de vrijplaats, zoals het biologisch-veganistisch restaurant Water en Brood en een concertzaal. Ook maken tientallen mensen en bedrijven gebruik van de vele werkplaatsen, ateliers, woonruimtes en oefenruimtes. Alle initiatieven worden draaiende gehouden zonder subsidie en het pand wordt in eigen beheer gerund. Een internetpetitie voor behoud van de Vloek is inmiddels door ruim 3100 mensen ondertekend en wereldwijd hebben organisaties hun steun aan de Vloek betuigd.

De Partij voor de Dieren heeft zich in de gemeenteraad herhaaldelijk sterk gemaakt voor behoud van de Vloek en voor herziening van de herontwikkeling van Scheveningen Haven, met daarin ruimte voor de vrijplaats. Echter bleek het college niet open te staan voor andere mogelijkheden voor het zeilsportcentrum. De Partij voor de Dieren vindt dit teleurstellend. De wethouder lijkt zich mee te laten slepen door het mantra van economische groei, wat een vruchtbare en culturele ontwikkeling van Scheveningen in de weg staat.

Raadslid Christine Teunissen: “Een plek van zo’n grote sociale en culturele waarde verruil je niet voor een onduidelijk bouwplan. De wethouder heeft met projectontwikkelaars de Bond tegen de Vloek gesmeed en lijkt verblind door het zoveelste prestigeproject dat in dit geval ten koste gaat van het diverse en creatieve karakter van Scheveningen.”

Lees hier de bijdrage van Christine Teunissen aan de commissievergadering van 10 september.

Lees hier de bijdrage van 2 oktober.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil steun gemeente voor opvang en vervoer gewonde dieren

De Haagse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over de gemeentelijke ...

Lees verder

PvdD wil dat Den Haag zich inzet voor eerlijke handel

De Haagse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de dieren heeft samen met de PvdA, GroenLinks en D66 schriftelijke vragen g...

Lees verder