Perma­nente winter­opvang na aandringen van raad toch gereed


27 oktober 2021

De stad van Vrede en Recht krijgt deze winterperiode eindelijk een permanente winteropvang voor alle Haagse dak- en thuislozen. Dit gebeurt dankzij een aangenomen motie op 7 oktober jl. van de Partij voor de Dieren en ChristenUnie/SGP die hiertoe opriep en op een meerderheid in de raad kon rekenen. In de Lozerhof wordt nu plek gemaakt voor 160 mensen die daar van 1 november tot 1 april 24/7 gratis terecht kunnen.

Robin Smit is blij dat het voor deze winter geregeld is: “Gelukkig is deze winter voor iedereen de noodopvang toegankelijk ongeacht de weersomstandigheden. Maar het moet niet bij deze ene winter blijven. Den Haag moet het nu ook structureel regelen.” Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP) vult aan: “Het is te zot voor woorden om mensen bij vrieskou alleen ‘s nachts op te vangen. Een hele winter, ook overdag, dat is meer humaan en passend bij de stad van Vrede en recht. Fijn dat daarmee de motie nu wordt uitgevoerd, maar triest dat we als raad zo moesten aandringen om het geregeld te krijgen.”

Afgelopen jaren ging de winteropvang alleen ‘s nachts open als de (gevoels)temperatuur (in Utrecht!) onder het vriespunt was of als er sprake was van een KNMI-waarschuwing code geel. Omdat er onvoldoende plekken zijn in de reguliere daklozenopvang, moesten mensen daarom bij een (gevoels)temperatuur boven het vriespunt op straat slapen. De Haagse gemeenteraad vraagt al jaren om een permanente winteropvang, en nu is die voor dit jaar in ieder geval geregeld.

Gerelateerd nieuws

Terugblik op de gemeenteraad

Den Haag gaat als eerste stad ter wereld fossiele reclames in bus- en tramhokjes weren. Een meerderheid steunde deze motie di...

Lees verder

Help wilde dieren

De Partij voor de Dieren pleit voor vaste financiële ondersteuning voor de wildopvang. Gewonde wilde dieren worden nu wel opg...

Lees verder