PvdD: ‘Fees­telijk oud en nieuw zonder schade’


29 november 2022

De Partij voor de Dieren pleit voor een vuurwerkvrije stad in 2023. Raadslid Robin Smit komt met een voorstel tijdens de raadsvergadering van 1 december om overlast en schade te voorkomen. De partij heeft als beste wens voor de jaarwisseling: een feest voor mens, dier en het milieu.

Gitzwarte traditie
Aan de traditie van het inluiden van het nieuwe jaar, met bijbehorende oliebollen en klinkende champagneglazen, zit een gitzwarte rand: de vuurwerkoverlast. Al jaren pleiten vele dierenorganisaties, burgemeesters, artsen, politie en brandweer voor een afsteekverbod voor consumentenvuurwerk. Jaarlijks wordt Den Haag opgeschrikt door verhalen van dieren die zijn weggelopen of verongelukt. Ook belanden vele mensen op de eerste hulp. Milieudiensten rapporteren schade aan bodem en grondwater, maar ook extreme luchtvervuiling. ‘Alles bij elkaar heeft de stad te maken met torenhoge schade. Kortom het is een traditie die op knappen staat’, aldus Smit (PvdD).

Aftellen richting vuurwerkvrije stad
De afgelopen twee jaar was door corona een landelijk vuurwerkverbod ingesteld. Tijdens die jaarwisselingen viel de schade vele malen lager uit dan voor het vuurwerkverbod. Landelijk pleit de Partij voor de Dieren samen met GroenLinks voor verbod op consumentenvuurwerk. Grote steden als Amsterdam en Rotterdam voeren dit jaar zelf een lokaal afsteekverbod op vuurwerk in. ‘Den Haag moet niet achterblijven en bij de volgende jaarwisseling vuurwerkvrij zijn’, zegt Smit (PvdD).

De Partij voor de Dieren heeft één goed voornemen: ‘volgend jaar is de jaarwisseling een feest voor mens, dier en het milieu.’ De gemeenteraad stemt donderdag 1 december over het voorstel.

Gerelateerd nieuws

PvdD: Moerbeiboom voor Moerwijk

In Moerwijk verrijst stadsoase DaMoer. Dit toekomstige initiatief van buurtbewoners omvat een sociaal wijkrestaurant, moestui...

Lees verder

PvdD: ‘Maak initiatief niet dakloos’

Den Haag - Aan de Steenwijklaan 500 vinden vele maatschappelijke activiteiten plaats. Als het aan de gemeente ligt, moet dit ...

Lees verder