PvdD: ‘Laat bomen op het Paleis­plein staan!’


24 juli 2019

Het college houdt vast aan de kap van de beeldbepalende bomen op het Paleisplein. Ondanks protesten van bewoners, natuurorganisaties en de gemeenteraad, geeft de wethouder aan toch door te gaan met de plannen. De Partij voor de Dieren heeft een debat aangevraagd dat direct na het reces moet plaatsvinden om de geplande bomenkap ter discussie te stellen.

‘Nu het broedseizoen voorbij is, zijn de bomen vogelvrij,’ zegt Robin Smit, raadslid. ‘ We moeten voorkomen dat er weer beeldbepalende bomen lijden onder de kapdrift van de wethouder.’ De bomenadviescommissie twijfelt over de plannen vanwege de twee krimlindes, die vanwege hun allure en leeftijd al monumenten op zich zijn, ook al hebben ze nog geen officiële monumentenstatus.

Wethouder De Mos is niet van plan om de bomen te vervangen. Als het aan hem ligt, komt er een grasveld voor het Paleis in toch al zo versteende centrum van Den Haag. Inwoners, dieren en insecten snakken naar schaduw. Den Haag heeft juist meer bomen nodig. Maar Richard de Mos is vastbesloten de 70 jaar oude krimlindes te vervangen voor een grasmat met wat struikjes. Dit heeft ook negatieve gevolgen voor de biodiversiteit in de stad.

Update: De wethouder heeft besloten de bomen te laten staan. Er wordt een nieuw plan gemaakt.

Gerelateerd nieuws

‘Raad buitenspel bij toekomst Koekamp’

De gemeenteraad krijgt geen invloed meer op toekomstige ontwikkelingen in de Koekamp. Dat stelt Robert Barker, fractievoorzit...

Lees verder

Earth Overshoot Day

Het is op 29 juli 2019 Earth Overshoot Day. Dit is de dag dat de mensheid alle grondstoffen heeft opgebruikt die de Aarde in ...

Lees verder