PvdD steunt buurt­be­woners die groene parel reali­seren


22 december 2021

Dankzij enthousiaste buurtbewoners is in de Schilderswijk een nieuwe groene parel aan het ontstaan: Buurttuin Zusterstraat. Ondanks een verontreinigde bodem hebben de bewoners een manier gevonden om veilig en gezond voedsel te verbouwen. Om dit bijzondere project te ondersteunen is de Partij voor de Dieren langsgegaan met een cadeau: drie inheemse vlierstruiken. Fractievoorzitter Robert Barker heeft de struiken onlangs geplant.

Stadswonder
Gezond, lokaal voedsel. Genieten van de natuur. Een fijne ontmoetingsplek voor de buurt. Het is logisch dat veel inwoners van Den Haag snakken naar een buurttuin. Zeker in de Schilderswijk, dat bekend staat als één van de meest versteende wijken in Den Haag. Toch hebben de bewoners er lang aan moeten trekken voordat de tuin van start kon. Dat het dankzij hun doorzettingsvermogen uiteindelijk gelukt is, mag dan ook een wonder heten. Robert Barker (PvdD): “Heel bijzonder dat de bewoners een verontreinigd stuk grond hebben getransformeerd tot tuin met lekker en gezond eten. Zij zijn wat de Partij voor de Dieren betreft een inspiratie voor de stad.”

Toch een tuin
Hoewel de gemeente de opzet van de tuin ondersteunde, verleende zij geen hulp aan de Buurttuin in de Zusterstraat om de verontreinigde bodem te kunnen saneren. Toch eten de bewoners dankzij een creatieve oplossing gezonde groenten en fruit. Eén van de betrokken bewoners, Martine, legt uit hoe dit kan: “We hebben meerdere fruit- en notenbomen, druiven en bessenstruiken neergezet. Hoewel deze in de vervuilde bodem wortelen, komen die stoffen niet verder dan stam en bast. Het blad en de vruchten zijn dus veilig, lekker en voedzaam.” Groenten en kruiden telen de bewoners in creatieve pluriforme moestuinbakken, gemaakt van restmaterialen en gevuld met schone aarde. Zo kan deze buurttuin toch floreren. Dat is goed nieuws, want de tuin speelt een verbindende rol in de wijk. In de buurttuin zijn ook regelmatig muzikale optredens, buurtpicknicks en workshops.

Inheemse struiken
De bewoners hebben al een heus voedselbosje aan fruitbomen, maar de vlier ontbrak nog. Deze inheemse struik lijkt weinig gewaardeerd in veel fruittuinen. Onterecht, volgens Barker (PvdD): “Van de bloemen maak je lekkere siroop. De bessen kook je kort, of je droogt ze in de oven. Dan zijn ze heerlijk in de jam of bij je ontbijt. Mijn tip is om uiteraard ook wat bessen voor de vogels over te laten!”

Gerelateerd nieuws

Geen dierenleed op Haagse markten

De verkoop van bont en levende krabben en kreeften op markten nadert zijn einde. Een voorstel van de Partij voor de Dieren De...

Lees verder

Damasstraat getergd door ‘asoburen’

Bewoners van de Damasstraat in Den Haag worden tot waanzin gedreven door overlast, open vuur en vernieling in hun straat. Mel...

Lees verder