PvdD: ‘Vis­se­rij­lobby moet uit het klas­lokaal blijven’


18 december 2023



Den Haag - De Partij voor de Dieren Den Haag wil dat de visserijlobby uit het klaslokaal blijft. Scholen hebben nu de mogelijkheid via een gemeentelijk platform een lespakket over de visserij in te huren. De aanbieder van deze lessen is een belangenvereniging van de grootschalige visindustrie. ‘De visserijsector krijgt een podium om kinderen te indoctrineren met een eenzijdig verhaal over de visindustrie. Dat hoort niet in een klaslokaal thuis,’ vindt Robin Smit van de Partij voor de Dieren.

Het platform Andersom is vanwege het lerarentekort opgericht. Scholen kunnen via het platform worden gekoppeld aan aanbieders van vaklessen. Een van de lessen die scholen kunnen inhuren is ‘een school vol vis’. De ontwikkelaar van dit lespakket is de belangenbehartiger van de grootschalige visindustrie. ‘Het lespakket is naar eigen zeggen ontwikkeld voor de consumenten van de toekomst. Dat is commercie in de klas’, vindt Smit. De partij roept de wethouder Onderwijs op dit nader te onderzoeken.

Vissenleed

Tijdens de les wordt de grootschalige visserij in een positief daglicht gezet. Wat niet wordt meegenomen is dat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat vissen ontwikkelde gewervelde dieren zijn, die pijn, angst en stress kunnen ervaren. Veel Noordzeevissenpopulaties, zoals kabeljauw, staan er slecht voor vanwege de grootschalige visserij. Daarnaast wordt er ook niet stilgestaan bij het feit dat de visindustrie net zo vervuilend is als de luchtvaartindustrie.‘Het feit dat dezelfde mensen die belang hebben bij de productie én consumptie van visproducten mogen bepalen wat kinderen leren over vissen is zeer kwalijk. Dat is geen onderwijs, maar propaganda', vindt Smit.

Kip uit de klas

In 2022 bood de gemeente lespakketten aan die afkomstig zijn van de pluimveesector. Dankzij een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren verdween er al een lespakket vanuit de kippenlobby uit het klaslokaal.


Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Terugblik op de raad

Het zijn drukke tijden in de gemeenteraad, met lange agenda’s en stevige debatten. Daarom werd op 14 december een extra raad ...

Lees verder

Terugblik op de raad

Woensdag 20 december debatteerde de Haagse raad over de begroting van 2024-2027, de eerste begroting waarin volop in dieren e...

Lees verder