Vogels raken verstrikt in daknetten


11 juni 2019

De Haagse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren maakt zich zorgen om meeuw-werende daknetten. De netten worden op daken gespannen om deze ongeschikt te maken als nestgelegenheid voor de vogels. Echter blijkt nu dat meeuwen en andere vogels vast komen te zitten in de netten en gewond kunnen raken, soms met dodelijke afloop.

Dierenambulance

Zowel de Haagse Dierenambulance als vogelopvang De Wulp delen online berichten over het gevaar van de netten. ‘De laatste tijd worden we regelmatig geconfronteerd met netten die over het gehele dak liggen. Vogels landen erop en blijven met hun zwemvliezen haken in de gaten. Als ze niet worden opgemerkt, sterven ze een langzame hongerdood,’ waarschuwt de Dierenambulance Den Haag e.o.

Meeuwen

Er wonen veel meeuwen in Den Haag, stad aan zee. De vogels zijn niet meer weg zijn te denken uit het kustgebied. Er zijn mensen die daar overlast van ervaren. Er worden allerlei maatregelen getroffen om de vogels uit de stad te weren, maar zonder succes. De stad biedt een aantrekkelijke leefomgeving voor de dieren. Enerzijds omdat hun natuurlijke leefgebied in de duinen en de haven steeds meer door mensen wordt ingenomen, anderzijds omdat er in de stad veel te eten voor hen is te vinden.

Subsidie

Door het plaatsen van de daknetten verdwijnen de vogels niet uit de stad, ze verplaatsen alleen van dak. Toch raadt de gemeente de methode aan op de gemeentelijke website en deelt zelfs subsidies uit in bepaalde wijken. Robin Smit, raadslid voor de Partij voor de Dieren Den Haag is geschrokken van de berichten over de daknetten.’De gemeente zou deze methode af moeten raden, in plaats van te promoten. Het veroorzaakt veel dierenleed en dat moet juist worden voorkomen.’ De partij stelt vragen aan het college.

Gerelateerd nieuws

PvdD, HSP, PvdA en SP willen sociale huurdaken vergroenen

Vier partijen in de Haagse gemeenteraad vinden dat de gemeente afspraken moet maken met woningbouwcorporaties om hun daken te...

Lees verder

HSP, PvdA en PvdD: acties nodig voor duurzaam voedsel

Het Haagse gemeentelijke voedselbeleid moet worden uitgebreid, vinden Partij voor de Dieren, Haagse Stadspartij, en PvdA. Ze ...

Lees verder