Robert Barker


1 - Maria­hoeve

Robert (34) is al acht jaar actief voor de Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad en inmiddels al ruim drie jaar fractievoorzitter. Hij staat bekend als dossiervreter en onvermoeibaar raadslid. Naast zijn strijd voor dier, natuur en milieu heeft hij een passie voor transparant, eerlijk en integer bestuur.

Waarom Partij voor de Dieren?
Veel partijen zijn alleen bezig met korte termijn deelbelangen. De Partij voor de Dieren is de enige partij die opkomt voor het welzijn van de aarde en al haar inwoners.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben sinds 2021 fulltime fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Den Haag. Zo kan ik me vol inzetten voor een groen, diervriendelijk en duurzaam Den Haag. Daarnaast vind ik het leuk om met de trein te reizen, vogels te fotograferen en te boulderen.

Wat is voor jou persoonlijk de reden dat je politiek actief wil worden?
Regenwouden verdwijnen, ijskappen smelten en diersoorten sterven in rap tempo uit. Door politiek actief te worden kan ik een bijdrage aan een betere wereld; beginnend in Den Haag.

Wat is jouw binding met Den Haag?
Als kind kwam ik al graag in Den Haag. Ik was onder de indruk van de Ridderzaal, Vredespaleis en zeker ook van de zee. Ook de diversiteit van mensen, gebouwen en natuur in Den Haag spreekt me aan. Ik heb in verschillende wijken fijn gewoond en woon nu in Mariahoeve.

Als de PvdD de grootste zou worden in Den Haag, wat zou je als eerste veranderen?
Als Den Haag echt onze bijdrage leveren om klimaatverandering aan te pakken! Zo voorkomen we diersoortensterfte, overstromingen en bosbranden. Dit kan klein beginnen door onze daken te vergroenen, minder vlees te eten en door de fiets te pakken.

Wat voor veranderingen zou jij in jouw wijk willen zien?
In Mariahoeve zijn veel woningen slecht geïsoleerd. Vooral woningcorporaties doen weinig om woningen te verduurzamen, terwijl juist hun bewoners erg zouden profiteren van betere isolatie, groene daken en zonnepanelen. Mariahoeve zou wat dat betreft een stuk groener kunnen en de gemeente moet daarbij helpen!

Hoe vertalen jouw PvdD idealen zich naar jouw dagelijks leven?
Ik zit veel op de fiets, heb geen auto en ga op vakantie met de trein. Ook eet ik geen vlees, scheid mijn afval en heb een compostbak in mijn tuin. Alle kleine beetjes helpen!Toen ik 20 was, kwam ik erachter dat de Partij voor de Dieren de enige politieke partij is die echt inzet op een leefbare aarde. Later besefte ik me dat ik niet alleen langs de zijlijn wilde staan, maar ook echt iets eraan wilde doen.

Als kleuter hield ik al erg van dieren. Toen ik op school leerde dat we de lammetjes eten die ik in de wei zag staan, werd ik meteen vegetariër. Waarom zou ik dieren waar ik van hield willen eten? Naarmate ik ouder werd, besefte ik dat de manier waarop we met dieren omgaan een grote impact heeft op de leefbaarheid van de aarde. Door de bioindustrie en het gebruik van fossiele energie verdwijnen regenwouden, ontstaat een overschot aan stikstof in de natuur en verergert de klimaatcrisis. Toen ik 20 was, kwam ik erachter dat de Partij voor de Dieren de enige politieke partij is die echt inzet op een leefbare aarde. Later besefte ik me dat ik niet alleen langs de zijlijn wilde staan, maar ook echt iets eraan wilde doen. Daarom ben ik sinds 2014 in de Haagse gemeenteraad actief. In 2020 koos ik ook ervoor om te stoppen met mijn baan bij de Rijksoverheid zodat ik me als gemeenteraadslid vol kon inzetten voor een groen, diervriendelijk en duurzaam Den Haag. En dat heeft effect! Zo bouwt de gemeente dankzij onze voorstellen niet in het groen bij Meijendel, is er geld voor dierenopvangcentra en stimuleren we de aanleg van groene daken. De komende tijd wil ik me blijven inzetten voor dier, natuur en milieu in Den Haag.


Gerelateerd

Vragen Nieuws