Bescherm Meijendel beter


25 juli 2022

De Partij voor de Dieren roept het stadsbestuur op om meer te doen om de Haagse natuur te beschermen. Bijzondere duingebieden zoals Meijendel en het Westduinpark staan door veel te hoge stikstofneerslag ernstig onder druk. Samen met de ChristenUnie/SGP, GroenLinks en D66 heeft de Partij voor de Dieren een serie schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur.

Asfalt naar natuur
Robert Barker (Partij voor de Dieren): ''We leven op een te grote voet. Om onze waardevolle duingebieden te beschermen moet de stikstofuitstoot dalen, bijvoorbeeld door minder te vliegen en door asfalt in te ruilen voor natuur.'' Concrete voorbeelden waar asfalt kan worden omgezet naar natuur zijn de Zeezwaluwstraat (2000m2) bij het Westduinpark en de Daal en Bergselaan (3500m2) naast Wapendal.

Uitbreiding milieuzone
Dankzij een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren wordt in 2023 de milieuzone verruimd. Het stadsbestuur liet eerder dit jaar weten nog onderzoek te doen en pas na de zomer meer details bekend te maken. Barker: “We moeten de Haagse milieuzone uitbreiden, desnoods naar de hele stad. Dat roepen we al vier jaar, maar het schiet maar niet op.”

Brede steun
Veel partijen spreken zich uit voor betere bescherming. Zo stelt fractievertegenwoordiger Elisa van Dam (CU/SGP): "Bijzondere natuur vraagt om een extra inspanning van Den Haag om die natuur te behouden en te versterken. En daar gaat het nu mis: door hoge stikstofdepositie staat de natuur onder druk." Ook Vincent Thepass van GroenLinks en Caroline Verduin van D66 roepen het college aan om snel aan de slag te gaan om de stikstofdepositie aan te pakken: '' Schade aan onze natuur is schade aan onze hele stad”, aldus Verduin.

Gerelateerd nieuws

Paal en perk aan uitbuiting wilde dieren

Het moet een stuk lastiger worden om papegaaien op de Scheveningse Boulevard te gebruiken voor trucjes of foto’s. De Haagse P...

Lees verder

PvdD: 'Laat daken in Schilderswijk en Transvaal groen kleuren'

Groene daken gaan hittestress tegen, vangen water op en kunnen een huis helpen isoleren. Daarom zet de gemeente zich in voor ...

Lees verder