Den Haag gaat duurzamer eten


19 december 2019

De gemeente gaat haar voedselbeleid uitbreiden. Vandaag werd het voorstel daartoe van de Partij voor de Dieren, Haagse Stadspartij en de PvdA, ‘Duurzaam voedsel; nog een tandje bijzetten’ aangenomen in de gemeenteraad. In het voorstel staan allerlei maatregelen voor gezond, lokaal, seizoensgebonden en duurzaam geproduceerd voedsel.

De partijen willen meer inzetten op plantaardig en vegetarisch eten. Zij wijzen erop dat de productie van dierlijke producten zoals vlees en kaas een grote impact heeft op klimaat, milieu en dierenwelzijn. ‘Door af en toe plantaardig te eten en te zien dat dit normaal is zullen mensen eerder geneigd zijn om dit thuis ook vaker te eten. Met mes en vork kunnen we bijdragen aan een beter klimaat’, zegt Robert Barker van de Partij voor de Dieren.

Janneke Holman van de PvdA ziet dat er nog veel te behalen valt op het gebied van voedsel uit de buurt. ‘We wonen naast het Westland, maar een groot deel van onze groente en fruit importeren we van ver,’ zegt zij. Met het aannemen van het voorstel, gaat de gemeente het gebruik van gezond, lokaal, seizoensgebonden en duurzaam geproduceerd voedsel stimuleren. Zowel in de eigen organisatie als bij zorginstellingen, scholen en bijvoorbeeld sportkantines.

De indieners van het voorstel geven aan dat het stimuleren van gemeenschapsinitiatieven rond voedsel, zoals volkstuinen, kan bijdragen aan het verbeteren van gezondheid en sociale cohesie. Voedselinitiatieven en projecten bereiken nu nog te weinig Hagenaars. ‘De gemeente kan lokale initiatieven actief ondersteunen door het delen van kennis, te werken aan bewustzijn en hier in de ontwikkeling van de stad ruimte voor te maken.’, aldus Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij.

Gerelateerd nieuws

PvdD: ‘Coalitie verliest dieren uit het oog’

Een nieuwe coalitie van VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA is aangetreden met een nieuw coalitieakkoord. De Partij voor de Die...

Lees verder

Klimaat in crisis, vindt Haagse raad

De klimaatcrisis moet een topprioriteit zijn van de gemeente in haar overleg met andere organisaties. Een meerderheid van de ...

Lees verder