Den Haag is eerbetoon vege­ta­rische grond­legger rijker


12 juli 2024

Den Haag heeft officieel een Elisabeth M. Valk-Heijnsdijkbrug. Dit naar aanleiding van een bewonersinitiatief onder leiding van Harry Berg en een aangenomen voorstel van de Haagse Partij voor de Dieren. Vrijdag 12 juli is de brug feestelijk geopend. In de stromende regen verzamelden tientallen mensen zich bij de brug voor dit heugelijke moment.

Historische prestaties

Elisabeth Valk-Heijnsdijk was de directrice van Pomona, het eerste vegetarische restaurant van Nederland aan de Molenstraat in Den Haag. Ze gaf leiding aan een team van 164 mensen, wat in die tijd ongekend was. Ook schreef Valk-Heijnsdijk in 1896 het eerste vegetarische kookboek van Nederland. Hierin staan meer dan 600 recepten, stuk voor stuk zonder vlees. Dit kookboek is nog steeds verkrijgbaar.

Valk-Heijnsdijkbrug

De brug die is gekozen om Valk-Heijnsdijk te eren ligt over het water tussen het Carry van Bruggenhof en het Polanenhof in Escamp. In de buurt zijn meerdere straten vernoemd naar schrijfsters/feministen en dichteressen. Daarom past de Valk-Heijnsdijkbrug in de omgeving. De brug werd geopend door wethouder Robert Barker, initiatiefnemer Harry Berg en chef van het plantaardige restaurant De Hagedis, Freya van Wageningen.

Meer lezen over Elisabeth Valk-Heijnsdijk en de geschiedenis van Pomona? Klik hier!



Gerelateerd nieuws

Reactie op uitspraak in de zaak De Mos & Guernaoui

Na een lang proces is er nu ook in hoger beroep eindelijk een uitspraak in de zaak De Mos. Dit is een ingrijpende periode gew...

Lees verder

PvdD en SP: ‘Zet reptielen niet in de kou’

De Partij voor de Dieren en de SP roepen op tot actie. Ze willen dat de gemeente werk maakt van opvang voor reptielen en amfi...

Lees verder