Haagse ambte­naren voortaan per trein naar Londen


14 juli 2020

Haagse wethouders, ambtenaren en gemeenteraadsleden gaan voortaan de trein pakken naar buitenlandse steden in de regio. De Haagse gemeenteraad nam vandaag een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren aan over duurzame dienstreizen. ‘De tientallen vervuilende vliegreisjes naar Londen zijn nu verleden tijd,’ zegt PvdD-fractievoorzitter Robert Barker.

Binnen acht uur per trein
Het initiatiefvoorstel verscherpt de regels die de gemeente Den Haag hanteert bij de vervoersmiddelkeuze bij dienstreizen. Naar steden die binnen acht uur per trein te bereiken zijn, mag door het voorstel niet meer worden gevlogen. Zo moeten ambtenaren voortaan de trein pakken naar steden als Londen, Parijs en Berlijn. Hiermee worden duizenden kilo’s CO2 bespaard.

Uitzonderingen
Momenteel zijn er veel uitzonderingsmogelijkheden om toch het vliegtuig te nemen. De Partij voor de Dieren heeft deze geschrapt. ‘De talloze uitzonderingsmogelijkheden zorgden ervoor dat wethouders en ambtenaren eigenlijk altijd wel het vliegtuig konden nemen,’ zegt PvdD-fractievoorzitter Barker. Zo vlogen gemeentelijke medewerkers in 2018 maar liefst 29 keer heen en weer naar Londen en namen niet één keer de trein.

Controle
De gemeenteraad krijgt meer mogelijkheden om in de gaten te houden of de verscherpte regels ook worden nageleefd. Zo moet het college jaarlijks rapporteren over de gemaakte dienstreizen en over welk vervoersmiddel daarbij is gebruikt. Ook krijgt de gemeenteraad een overzicht van hoe vaak ambtenaren door uitzonderlijke omstandigheden moeten afwijken van de nieuwe regels.

Gerelateerd nieuws

PvdD: ‘Kleur Haagse daken groen’

Het moet makkelijker worden voor Hagenaren om subsidie aan te vragen voor een groen dak. Dat stelt de Partij voor de Dieren i...

Lees verder

Staandwantvissen langs Scheveningse Boulevard verboden

De Haagse gemeenteraad heeft vanavond ingestemd met het voorstel van de Partij voor de Dieren om staandwantnetten voor de Sch...

Lees verder