Haagse raad stemt tegen bouw enorm kantoorpand naast Catshuis


15 juli 2021

Als het aan het Rijk en het stadsbestuur ligt, komt er naast het Catshuis tijdelijk een groot kantoorgebouw met parkeerplekken voor ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken. De Haagse gemeenteraad heeft hier vandaag een stokje voor gestoken. Onder aanvoering van de Partij voor de Dieren sprak de volledige gemeenteraad zich uit tegen de plannen die ten koste van het historisch groen zouden gaan.

Vijf verdiepingen voor ambtenaren
Rijksmonument het Catshuis ligt in Rijksbeschermd stadsgezicht Zorgvliet. Het is door de Rijksoverheid zo aangewezen vanwege de cultuurhistorische en groene waarden. Ondanks deze aanwijzing is het Rijk voornemens om bomen te kappen en een tijdelijk kantoorgebouw in het groen te bouwen. Dit zou worden gedaan om ambtenaren te huisvesten tijdens de verbouwing van het Binnenhof. Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: ‘Het is belachelijk om een kantoor van vijf verdiepingen in een beschermd park met waardevolle natuur te plempen terwijl er kantoorruimtes om de hoek leegstaan. Dit plan moet snel van de baan.’

Gekapte bomen komen niet terug
Wethouder Mulder (VVD) gaf aan dat het juridisch verplicht is om toestemming te geven voor de bouw. Barker (PvdD) bestrijdt dit: ‘In het bestemmingsplan is vastgelegd dat hier niet mag worden gebouwd. De gemeente kan hier gewoon aan vasthouden en zo Park Sorghvliet groen houden.’ Peter Bos van de Haagse Stadspartij vindt de ingreep van de raad uitstekend: ‘Park Sorghvliet was beschermd en moet beschermd blijven.’ Arjen Kapteijns van GroenLinks: ‘Het is belangrijk dat we als raad het signaal afgeven dat we in onze dichtbevolkte stad super zuinig moeten zijn op onze groene gebieden, ook al is het tijdelijke bebouwing. De gekapte bomen komen niet meer terug.’ Uiteindelijk stemde de volledige gemeenteraad tegen het afgeven van de vergunning.