PvdD: ‘Coalitie verliest dieren uit het oog’


18 december 2019

Een nieuwe coalitie van VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA is aangetreden met een nieuw coalitieakkoord. De Partij voor de Dieren mist in dit akkoord aandacht voor dier, natuur en milieu.

Huisje, boompje, beestje
Het akkoord is minder groen, vindt Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Den Haag. ‘We zien dat de coalitie veel aandacht heeft voor huisjes, maar veel minder voor de boompjes en de beestjes.’ Van het onderwerp dierenwelzijn is weinig over, meent hij. Het vorige akkoord gaf aan dat bij de inrichting van de stad rekening wordt gehouden met dieren en dat hard wordt opgetreden tegen verwaarlozing en mishandeling. In het nieuwe akkoord is dit verdwenen. Nog maar één zin is gewijd aan dierenwelzijn.

Meer woorden, minder geld
Wat ook verbazingwekkend is, is dat er 18 miljoen minder wordt uitgetrokken voor duurzame oplossingen voor de stad. Robert Barker: ‘Er staan een aantal goede punten in het akkoord wat betreft verduurzaming. Ik zet echter mijn vraagtekens bij die mooie woorden als er intussen minder geld voor vrijkomt.’ Wel is er meer aandacht voor duurzaamheid bij inkoop, subsidies en verlichting.

Nieuwe coalitie
Eerder dit jaar viel de toenmalige coalitie met Groep de Mos, door integriteitskwesties in die partij. Coalitiepartners VVD, D66 en GroenLinks gaven aan niet langer met Groep de Mos samen te willen werken. Daarop startten zij nieuwe coalitieonderhandelingen met CDA en PvdA. De Partij voor de Dieren is niet gevraagd om te spreken over deelname aan een nieuwe coalitie.

Gerelateerd nieuws

Theresiakerk gered

De Theresiakerk aan de Apeldoornselaan is gered van de sloop. Vandaag is onder aanvoering van de Partij voor de Dieren door d...

Lees verder

Den Haag gaat duurzamer eten

De gemeente gaat haar voedselbeleid uitbreiden. Vandaag werd het voorstel daartoe van de Partij voor de Dieren, Haagse Stadsp...

Lees verder