PvdD: Deur­waarders, blijf van dieren af


25 maart 2019

Den Haag, 25 maart - Volgens de wet mogen gezelschapsdieren worden ingenomen en geveild door deurwaarders. De Partij voor de Dieren wil hier verandering in brengen. “Zomaar weggehaald worden brengt angst en stress voor dier en eigenaar met zich mee,” zegt Robin Smit, raadslid van de PvdD Den Haag.

Een aantal weken geleden ontstond er ophef nadat bekend werd gemaakt dat Indonesisch restaurant Soeboer de deuren moest sluiten. De gemeente eist dat de eigenaar het pand aan de Assumburgweg verlaat omdat hij zonder vergunning een aanbouw liet bouwen. De eigenaar vreest voor de groep papegaaien die in de volière naast het restaurant leven. Het is nog niet duidelijk wat er met de dieren zal gebeuren.

In juni 2018 is in de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend voor de herziening van het beslag- en executierecht. Het Partij voor de Dieren raadslid wil dat de gemeente een proactieve houding aan zal nemen, omdat het lang kan duren voordat de nieuwe wet wordt toegepast. ”Deurwaarders moeten van dieren afblijven,” zegt hij. “Het is de vraag of dieren na inbeslagname op een geschikte plek terechtkomen.” De partij stelt vragen en hoopt dat de gemeente een proactieve houding aan zal nemen en huisdieren gaat beschermen tegen deurwaarders