PvdD: ‘Houd dieren­handel van de straat’


18 april 2023

Den Haag - In Den Haag is het nu altijd toegestaan om dieren te gebruiken bij straathandel, bijvoorbeeld bij papegaaienshows. De lokale Partij voor de Dieren wil dat hier een einde aan komt. Donderdag stemt de gemeenteraad over het voorstel van de partij om een vergunningplicht voor straathandel met dieren in te voeren. 'De gemeente kan het gebruik van papegaaien op de boulevard van Scheveningen helaas niet verbieden. Wel kunnen we het ontmoedigen en scherper toezicht houden op het gebruik van dieren door een vergunningsplicht,' zegt Robert Barker (PvdD).

Dankzij de Partij voor de Dieren is er al een vergunningplicht voor het gebruik van dieren bij evenementen in Den Haag. De partij wil nu ook een vergunningplicht voor het gebruik van dieren bij straathandel, aangezien dit om een vergelijkbare activiteit gaat. Via die weg kan het gebruik van dieren bij straathandel worden ontmoedigd, aldus de Partij voor de Dieren. ‘Een rijdende ijskar is nu vergunningplichtig; waarom is een kar met papegaaien dat dan niet?' aldus Barker (PvdD).

Wetteloos
Uilenshows, levende kerststallen of rijdende kinderboerderijen, handel met dieren komt in Den Haag regelmatig voor. Terwijl vroeger straathandel vergunningsplicht was, is dat nu niet het geval. Daardoor is er volgens de partij weinig grip op het gebruik van dieren. ‘Het is ongelooflijk dat je zomaar met dieren kan slepen en er geen toezicht is op deze activiteiten. Vogels zijn geen vliegende circusattracties. Daarom moet de vergunningsplicht er komen', vindt Robert Barker (PvdD).

Advies
Het voorstel van de Partij voor de Dieren is al in de Haagse raadscommissie besproken. Naar aanleiding hiervan heeft de partij extern juridisch advies ingewonnen. Uit dit advies blijkt dat een vergunningplicht prima kan. ‘Het is simpel, iedereen die op straat dieren wil gebruiken, zou eerst een vergunning moeten aanvragen. Dit zorgt voor beter toezicht en verhoogt de drempel om zomaar op straat te gaan staan met dieren’, aldus fractievoorzitter Barker (PvdD).

Donderdagmiddag wordt in de Haagse gemeenteraad over het voorstel om een vergunningsplicht voor het gebruik van dieren bij straathandel in te voeren gestemd. Lees het hele voorstel hier.



Gerelateerd nieuws

PvdD roept burgemeester op tot klimaatactie

Vandaag is het Dutch Overshoot Day. Als alle mensen zouden leven zoals we in Nederland leven, hebben we de oppervlakte en de ...

Lees verder

PvdD: 'Geen sloop, maar monument’

Er staan in Den Haag veel bijzondere Post 65 gebouwen, aldus de gemeente. Echter, Den Haag heeft nog geen monumenten aangewez...

Lees verder