PvdD: ‘Kleur Haagse daken groen’


6 juli 2020

Het moet makkelijker worden voor Hagenaren om subsidie aan te vragen voor een groen dak. Dat stelt de Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad. Daarnaast wil de partij dat de gemeente beter met inwoners communiceert over de voordelen van groene daken. Vandaag dient Robert Barker (Partij voor de Dieren) een voorstel met deze maatregelen in bij het gemeentebestuur.

Groene daken voorkomen wateroverlast en hittestress
De Partij voor de Dieren ziet groene daken als een oplossing voor veel uitdagingen waar de gemeente voor staat. Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, legt uit: ‘Groene daken houden water vast en verminderen zo wateroverlast. Ook zorgen ze dat een stad minder opwarmt en dragen ze bij aan de natuur.’

Subsidieregeling
Vanaf 2009 stimuleert Den Haag het aanleggen van groene daken al met een subsidie. Deze regeling is, volgens raadslid Barker, echter verouderd en de gemeente laat daardoor kansen schieten.

‘De jaarlijkse subsidiepot voor groene daken raakt niet op. Ook komt de subsidie die wel wordt uitgegeven vooral terecht in de rijkere wijken. De subsidie bereikt daardoor niet de plekken waar groene daken het hardst nodig zijn’, aldus Robert Barker (PvdD). Hij stelt daarom een aantal maatregelen voor die het makkelijker maken om de subsidie aan te vragen. Hagenaren krijgen daarbovenop extra subsidie voor daken met een hogere natuurwaarde.

Actief informeren
Daarnaast roept de Partij voor de Dieren de gemeente op om dakeigenaren actief te benaderen en ze te informeren over de vele voordelen van groene daken, zoals de langere levensduur. Barker: ‘Bijna niemand weet überhaupt dat de gemeente een subsidieregeling voor groene daken heeft. Dit moet veranderen. Zo kleuren we samen de haagse daken groen.’