PvdD: ‘Maak plant­aardig de standaard bij gemeente Den Haag’


27 december 2018

De Partij voor de Dieren bepleit dat in de Haagse gemeentelijke catering, net als in andere overheidsorganisaties, plantaardige maaltijden als standaard worden aangeboden. Vlees- of vismaaltijden worden dan alleen op verzoek geserveerd. De partij meent dat deze maatregel de klimaatimpact en milieuschade van de veehouderij en de visserij tegengaat.

De Partij voor de Dieren heeft zich laten inspireren door professor en D66-senator Henriëtte Prast. Haar concept, ‘Carnivoor, geef het door,’ houdt in dat de standaard geserveerde maaltijd plantaardig is, en dat vlees en vis op verzoek geserveerd worden. Hiermee wordt de huidige gang van zaken omgekeerd. De Duitse regering, enkele Nederlandse gemeenten en een aantal universiteiten zijn al overgeschakeld naar het nieuwe systeem. Het ministerie van OCW volgt binnenkort, zo zegde minister Van Engelshoven toe op vragen van PvdD-Kamerlid Teunissen.

De maatregel sluit volgens Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Den Haag, helemaal aan bij zijn idealen. “Ik sta voor duurzaamheid én persoonlijke keuzevrijheid. ‘Carnivoor, geef het door,’ net als bijvoorbeeld de ja-jasticker, maakt het maken van de duurzame keuze makkelijker en houdt de keuzevrijheid in stand.”

De Haagse wethouder Duurzaamheid, Liesbeth van Tongeren, heeft voor de zomer al aan de Partij voor de Dieren aangegeven de nieuwe maatregel te gaan implementeren. Toch dient de partij nu schriftelijke vragen in. Barker: “Alle seinen staan op groen voor ‘Carnivoor, geef het door’. Het stadsbestuur heeft echter nog steeds niet laten weten wanneer en hoe het dit gaat invoeren. Wij willen voorkomen dat deze maatregel in een stoffige la verdwijnt.”