PvdD: ‘Verbied fossiele reclame’


14 december 2021

De Partij voor de Dieren dient een initiatiefvoorstel in om fossiele reclame in de Haagse openbare ruimte te verbieden. Directe aanleiding is dat de Metropoolregio Rotterdam Den Haag een eerder verzoek van de gemeenteraad naast zich neerlegde. “Wetenschappers hebben ‘code rood’ uitgeroepen voor het klimaat. Als de Metropoolregio hier niet naar handelt, moeten we dit als Den Haag doen. Verbeter de wereld door fossiele reclame aan banden te leggen”, zegt Robert Barker, fractievoorzitter van de partij.

Eerder stemde de gemeenteraad al in meerderheid voor een verzoek aan de Metropoolregio om af te zien van dit soort reclame in bus- en tramhokjes. Dat verzoek werd niet gehonoreerd door de Metropoolregio. Barker (PvdD): “Sterker nog, momenteel worden we in de stad bedolven onder de reclame van de fossiele industrie. Juist op een moment dat de noodzaak om de klimaatcrisis aan te pakken steeds urgenter wordt.”

Verbied fossiele reclame
De Partij voor de Dieren roept daarom via een motie het stadsbestuur op om te zorgen dat bus- en tramhokjes fossielvrij worden. De partij gaat echter verder en komt met een voorstel om alle fossiele reclame in de openbare ruimte aan banden te leggen, bijvoorbeeld ook de reclame op verlichte reclameborden en billboards. Barker (PvdD): “Om klimaatneutraal te worden moeten we stoppen met het gebruik van kolen, olie en gas. Een eerste stap hierin is om de promotie van deze vervuilende stoffen niet langer toe te staan.”

Democratisch vacuüm
Het stadsbestuur en de gemeenteraad zijn samen verantwoordelijk voor het reclamebeleid in de openbare ruimte. De aanbesteding voor de exploitatiecontracten loopt echter via de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Hoewel de gemeenteraad in oktober opriep om fossiele reclame niet meer toe te staan, is daar geen gehoor aan gegeven. Barker (PvdD): “Het lijkt alsof er sprake is van een democratisch vacuüm, waarin de wil van de gemeenteraad terzijde geschoven wordt door ongekozen regenten van de Metropoolregio. Met ons initiatiefvoorstel geven we een hernieuwd en krachtig signaal dat het tijd is om fossiele reclames te verbieden.”

Gerelateerd nieuws

Bloemen voor Gandhi ter ere van Mensenrechtendag

Ter gelegenheid van Mensenrechtendag legden de Partij voor de Dieren en het Sarnámi Instituut bloemen bij het Gandhi-monument...

Lees verder

PvdD: Een duurzame toekomst voor SoZa

De gemeente heeft besloten dat het voormalig ministerie van Sociale Zaken (SoZa) aan de Anna van Hannoverstraat wordt gesloop...

Lees verder