Jan Willem van den Bos


6 - Bohemen en Meer en Bos

Jan Willem (32) heeft een passie voor diervriendelijk tuinieren en duurzame energie. Hij wil politiek actief worden om kwetsbaren te beschermen en de Haagse natuur te versterken. Ook wil hij zich inzetten voor betere bereikbaarheid en minder autoverkeer.

Waarom stem jij Partij voor de Dieren?
De Partij voor de Dieren kijkt met een andere blik. We leven met dieren, danken onze frisse lucht aan bomen en planten, wonen samen op deze planeet. Het is logisch om alle belangen mee te wegen en een planeetbrede visie te hebben.

Wat is voor jou persoonlijk de reden dat je politiek actief wil worden?
We leven in een kanteltijd. Doorgaan op oude voet kan niet meer. Onze stad heeft dringend behoefte aan politici die de boel de juiste kant op laten kantelen. Die de kwetsbaren beschermen en de natuur versterken. Daarom zet ik me in voor een groen, duurzaam en diervriendelijk Den Haag.

Wat is jouw binding met Den Haag?
Als kind bezocht ik Den Haag heel vaak. Mijn oma woonde hier, mijn moeder werkte hier. Sinds enkele jaren woon ik hier met veel plezier. Ik geniet van de mooie ligging aan zee. Den Haag heeft veel om trots op te zijn als diverse stad van vrede en recht.

Als de PvdD de grootste zou worden in Den Haag, wat zou je als eerste veranderen?
Alle seinen gaan dan op groen om als Den Haag in 2030 klimaatneutraal te zijn. We gaan dan bijvoorbeeld als stad niet meer meewerken aan de geldverslindende warmtepijp uit de Rotterdamse haven die zorgt voor fossiele warmte, bomenkap, en opengebroken straten. In plaats daarvan zetten we vol in op duurzame energie.

Wat voor veranderingen zou jij in jouw wijk willen zien?
Beter, fijnmaziger OV is belangrijk en daarnaast moet het stadsbestuur stoppen met Kijkduin neer te willen zetten als toeristische trekpleister. Minder autoverkeer, betere bereikbaarheid! Verder moet de gemeente de bewoners van Bohemen veel actiever ondersteunen bij het isoleren van woningen, overstappen op duurzame energie en vergroenen van daken.

Hoe vertalen jouw PvdD idealen zich naar jouw dagelijks leven?
Mijn favoriete hobby is diervriendelijk tuinieren! Ik vind het super leuk om mooie plekjes te maken voor vogels, egels en kikkers. Ook heb ik een stapelmuurtje en takkenwal als nestplaats voor insecten. Van februari tot en met november staat er altijd wel iets in bloei, zodat bijen en hommels altijd iets te eten hebben als ze uitvliegen. In de tuin is het net als in de stad. Diervriendelijk geeft het beste resultaat.

In plaats van weg te kijken, kijkt de Partij voor de Dieren juist naar de effecten van onze manier van leven.

Na het verlies van een nabij familielid liep ik de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het is een bijzondere route die door Noord-Spanje loopt. Ik zal nooit vergeten dat ik daar een groep varkens zag die in de Spaanse middaghitte met stokken de transportwagen in geslagen werden. Opeens klikte het. Natuurlijk wil geen enkel varken vrijwillig, hutjemutje op elkaar gepropt, zo’n kleine ruimte in. Een volle dierentransportwagen betekent dwang, geweld en dierenmishandeling.

Ik was nog enkele dagen misselijk. Mensen, zo slim dat ze iPhones ontwerpen en ruimtereizen organiseren, laten zo’n wreed systeem gewoon voortbestaan. Wat een blinde vlek! Ik stemde al langer op de Partij voor de Dieren maar bij thuiskomst in Nederland ben ik gelijk lid geworden. In plaats van weg te kijken, kijkt de Partij voor de Dieren juist naar de effecten van onze manier van leven. Daardoor maken we andere keuzes: voor een echt groene, duurzame, en inclusieve samenleving. Alleen door de realiteit te erkennen kan je problemen oplossen. Zo gaan we samen in Den Haag het verschil maken.