Duomix doet stof opwaaien in speeltuin


21 maart 2024

De gemeente stopt uit voorzorg met het gebruik van de vervuilde bouwstof Duomix naar aanleiding van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren. Bezorgde omwonenden klopten bij de partij aan over het gebruik van Duomix op het Koningsplein. ‘Een zwaar vervuilende stof gebruiken als ondergrond voor een speeltuin is onacceptabel. 'Kinderen zitten met hun handjes in deze stof te spelen’ aldus Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren. Haar partij is opgelucht dat wethouder Barker (Milieu en Buitenruimte) snel actie onderneemt.


Duomix is een bijproduct van staalproductie. Deze stof is lange tijd gebruikt als funderingsmateriaal onder straatlagen, als bermverharding of, zoals in het geval van het Koningsplein, als bodem van de speeltuin. De Partij voor de Dieren is benaderd door bezorgde omwonenden over het gebruik van Duomix op het Koningsplein. ‘Naar aanleiding van deze signalen hebben we de wethouder gevraagd direct onderzoek te doen naar de betreffende bouwstoffen’, aldus Leonie Gerritsen (PvdD). De gemeente heeft na dit onderzoek besloten de stof Duomix van het Koningsplein te verwijderen. Ook wordt de stof niet langer meer gebruikt in Den Haag.


Milieuschade

Ook het gebruik van Beaumix deed al eerder stof opwaaien in andere gemeenten. Deze bouwstof is een restproduct van afvalverbranding. Het gebruik van Beaumix heeft geleid tot vervuiling van water en bodem. De gevolgen voor gezondheid van mens en dier zijn nog niet voldoende in kaart. ‘Overblijfselen van batterijen en plastics zijn teruggevonden in Beaumix. Dat wil je niet terugvinden in je drinkwater’ aldus Gerritsen (PvdD). Haar partij is opgelucht dat Beaumix en Duomix uit voorzorg in de ban worden gedaan.

Gerelateerd nieuws

Tijdelijke wissel bij Haagse PvdD fractie

Raadslid Hanneke Schmeets van de Partij voor de Dieren Den Haag legt tijdelijk haar taken neer vanwege gezondheidsklachten. Z...

Lees verder

Rem op datahonger Den Haag

De Haagse Partij voor de Dieren wil een rem op de datahonger van de gemeente. Dat stelt de fractie naar aanleiding van versch...

Lees verder