Durf te kiezen in de schaarse ruimte. We gaan waar nodig woningen bijbouwen, maar alleen waar dat past in de omgeving en waar dat niet ten koste gaat van groen. Waar er ruimte is voor verdichting wordt er geïnvesteerd in extra groen om de gemeente leefbaar te houden voor mens en dier.
Den Haag groeit tot 2030 met 50.000 inwoners naar 600.000 bewoners. Deze groei wordt opgevangen door woningen rond de stations te bouwen. Echter, er zijn grenzen aan de groei van de stad.
We ontwikkelen een “woonladder” met een duidelijke limiet aan het aantal toe te voegen woningen in Den Haag. De eerste trede van de woonladder houdt in dat we bestaande bebouwing slimmer benutten, zoals het transformeren van kantoorpanden, het aanpakken van leegstand en het stimuleren van doorstroming. Op de tweede trede wordt bestaande bebouwing verdicht, maar alleen waar dat kan zonder de leefbaarheid aan te tasten voor mens en dier. Pas daarna wordt op de derde trede gekeken naar bijbouwen aan de rand van bestaande woonkernen. Deze woningen worden dan buiten Den Haag gebouwd. Tweederde van Nederland bestaat uit landbouwgrond. Als we een substantieel deel daarvan omzetten in natuur, ontstaat er ook ruimte voor extra woningen.
Bij het toevoegen van woningen worden altijd maatschappelijke voorzieningen zoals scholen, zorgcentra, openbaar vervoer, parken, speeltuinen en winkels toegevoegd. Den Haag zet maximaal in op meervoudig ruimtegebruik.