De kip uit het klaslokaal
De gemeente Den Haag biedt lespakketten aan op scholen die afkomstig zijn van de pluimveesector. Dankzij een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren komt er geen kip meer de klas in.
Het bewustzijn over dierenwelzijn wint de laatste jaren terrein. Ook in beleid krijgt dierenwelzijn steeds meer een plek. De kwetsbare positie van dieren schept een morele verantwoordelijkheid om rekening te houden met de belangen van elk individueel dier. Dieren worden nog steeds uitgebuit voor productie en vermaak. Dat onrecht moet stoppen. Dieren verdienen beleid dat rekening houdt met hun behoeften.
Den Haag is niet alleen verantwoordelijk voor zijn inwoners, maar ook voor de in het wild levende dieren. Toch wordt hun leefgebied ingeperkt en worden ze verjaagd of bejaagd. Jagers en vissers verstoren het evenwicht in de natuur en veroorzaken dierenleed. De Partij voor de Dieren wil dat in het wild levende dieren met rust gelaten worden en de mogelijkheid hebben om in vrijheid te leven.
Den Haag kan ervoor kiezen om de verkoop van levende dieren en bont tegen te gaan. Ook kan de gemeente maatregelen treffen om het gebruik van proefdieren te verminderen. Den Haag kan zijn contact met bedrijven inzetten om een diervriendelijkere stad te worden.
De gemeente Den Haag heeft een wettelijke zorgplicht voor de dieren in de stad. Hierbij wil de gemeente zoveel mogelijk gebruikmaken van de kennis en deskundigheid van lokale organisaties die zich inzetten voor het dierenwelzijn in de stad.
In bijna de helft van de huishoudens is een huisdier een belangrijk onderdeel van het gezin. De meeste huisdieren worden prima verzorgd, maar soms ontbreekt het mensen aan kennis over goede huisvesting of het natuurlijke gedrag van hun huisdieren, of raken mensen in financiële problemen waardoor zij minder goed in staat zijn om voor hun huisdier te zorgen. Ook worden nog te vaak huisdieren aangeschaft zonder er goed over na te denken. Alleen al in Den Haag belanden elk jaar duizenden huisdieren in het asiel. De Partij voor de Dieren vindt dat Den Haag een gedegen huisdierenbeleid moet voeren.
De overheid heeft hier primair een kaderstellende en regisserende rol. De overheid stelt normen voor het omgaan met dieren. Zij bepaalt welke dieren gehouden mogen worden en welke (minimum)eisen er gelden voor bijvoorbeeld huisvesting, voeding en verzorging. Ook bepaalt de overheid welke ingrepen er bij dieren gedaan mogen worden.
Het welzijn van dieren die gebruikt worden voor evenementen, kunstuitingen, reclamespots, televisieprogramma’s, levende kerststallen en volksspelletjes is vaak niet gegarandeerd. Dieren zijn levende wezens, geen hebbedingen of productiemiddelen. De Partij voor de Dieren wil dat er een einde komt aan het gebruik en doden van dieren omwille van vermaak, traditie of mode.
Dierennoodhulporganisaties hebben veel kosten bij het uitvoeren van de wettelijke taken die zij uitvoeren in opdracht van de gemeente. De gemeente moet, in samenspraak met de regio en de dierenhulporganisaties, een kostendekkende vergoeding voor het vervoer, de opvang en de verzorging van gewonde en zieke in het wild levende en zwerfdieren bieden.
In 2018 heeft de Dierenambulance 144 reptielen opgehaald. De gemeente moet op de website duidelijk aangeven waar mensen reptielen heen kunnen brengen als zij deze vinden op straat of hier afstand van willen doen.
De gemeente Den Haag biedt lespakketten aan op scholen die afkomstig zijn van de pluimveesector. Dankzij een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren komt er geen kip meer de klas in.
Door ons voorstel komen strengere regels voor het gebruik van dieren voor vermaak in de gemeente Den Haag. Voor deze optredens is voortaan een vergunning nodig.
We dienden een initiatiefnota van de Partij voor de Dieren in met 111 plannen om het dierenwelzijn in Den Haag te bevorderen. Dit plan vond echter geen meerderheid. Wel nam het college 80 van onze plannen (deels) over in de dierenwelzijnsnota van het college. De raad stemde voor dit voorstel. Hierdoor komt er toch beter dierenwelzijnsbeleid in Den Haag
Naar aanleiding van een voorstel van de Partij voor de Dieren Den Haag, is dierenmishandeling opgenomen in het gemeentelijk veiligheidsbeleid. Dit betekend dat de gemeente intensiever gaat samenwerken met de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID), de NVWA, de (dieren)politie en de gemeentelijke handhavers. Dit helpt om een vroegtijdige signalering van dierenmishandeling te vergroten
Door een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren is staandwantvissen vanaf de Havenhoofden tot de Scheveningse Pier verboden. Staandwantnetten vormen een onzichtbaar gevaar voor watersporters en recreanten. Daarnaast moeten zeezoogdieren regelmatig bevrijd worden uit de netten.
Naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren kunnen ook dakloze mensen met huisdieren nu terecht bij de nachtopvang. De kosten voor het chippen en inenten van het dier worden vergoed door de gemeente, zodat zij terecht kunnen bij een dierenopvang. Er wordt uiteindelijk gestreefd naar gezamenlijke opvang, daarover lopen nu gesprekken.
De gemeente Den Haag gaat deurwaarders adviseren om geen huisdieren meer in beslag te nemen. Deze toezegging werd gedaan als reactie op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren.
Na jaren aandringen, hebben we het eindelijk voor elkaar: er komt een structurele vergoeding voor het vervoer van gewonde, in het wild levende dieren van € 50.000,- euro per jaar. De raad steunde ons amendement hiertoe unaniem.
Na jaren aandringen is het zover: er komt een plan van aanpak voor diervriendelijke kades. Zo gaan we verdrinking van vermoeide dieren naast steile walkanten tegen.
Op aandringen van de Partij voor de Dieren heeft wethouder Van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) toegezegd dat de gemeente overstapt op Carnivoor? Geef het door! Plantaardig eten wordt binnen de gemeentelijke organisatie de norm; wie vlees wil, moet het doorgeven. Uit de praktijk blijkt dat mensen dan minder snel vlees bestellen.
In Den Haag komen nog regelmatig roofvogel- en uilenshows voor, die indruisen tegen het dierenwelzijn. Onze aangenomen motie zorgt ervoor dat de gemeente zelf geen roofvogelshows meer organiseert, en op de website roofvogelshows van andere organisatoren ontmoedigt.
Naar aanleiding van onze aangenomen motie rapporteert de gemeente nu over het dierenwelzijnsbeleid.
Op aandringen van de Partij voor de Dieren heeft het Haagse college toegezegd huisdieren op te nemen in de intakegesprekken bij opvanglocaties voor slachtoffers van huiselijk geweld. Verder gaat de wethouder onderzoeken welke opvangmogelijkheden er zijn voor deze dieren.
De gemeente Den Haag start in samenwerking met Haagse dierenbeschermingsorganisaties een campagne die erop wijst dat mensen goed moeten nadenken voor zij een huisdier aanschaffen.