Lucht­kwa­liteit en bereik­baarheid


Geen vuiltje aan de lucht.

Schone lucht is van levensbelang. Elk jaar overlijden 12.000 mensen in Nederland vroegtijdig door ongezonde lucht. Dit moeten we niet accepteren. Hagenaren moeten weer zorgeloos een frisse neus kunnen halen.

Slechte lucht wordt vooral veroorzaakt door verkeer, industrie en energieopwekking. Daarom pakken we luchtvervuiling bij de bron aan.

 • Duurzaam vervoer

  In Den Haag staan 1.955 auto's per vierkante kilometer, het hoogste aantal in Nederland. Dat kan een stuk efficiënter. De Partij voor de Dieren stelt talloze maatregelen voor om op de duurzame tour te gaan.

  Meer informatie
 • Minder open vuur

  Een open haard, vuurstapels, vuurwerk: vuur heeft op veel mensen een onmiskenbare aantrekkingskracht. Deze vuurtjes zorgen voor behoorlijk wat fijnstof: in de winter wordt 10% van het fijnstof in de lucht veroorzaakt door houtstook. Tijdens de jaarwisseling is het nog een stuk erger en kan je je ramen beter gesloten houden. Een fikkie is leuk, maar je longen zijn leuker.

  Meer informatie
 • De lucht de maat nemen

  Op dit moment heeft het RIVM drie vaste meetpunten voor luchtkwaliteit in Den Haag. Die meetpunten zijn belangrijk om langjarige trends te ontdekken. Het is echter ook belangrijk om luchtvervuiling te meten zoals mensen die ervaren. In het verkeer, in de fabriekshal, of bij een drukbezocht evenement.

  Wie weleens achter een scooter bij een rood stoplicht staat te wachten, weet: luchtvervuiling kan heel plaatselijk en tijdelijk zijn. Daarom wil de Partij voor de Dieren mobiele luchtmeetpunten om pieken in de luchtvervuiling in de gaten te houden. Zo kunnen we beter sturen op het beschermen van gezonde longen.

  Meer informatie
 • Kwetsbare locaties beschermen

  Op sommige plekken wil je dat de lucht écht schoon is. Denk hierbij aan schoolpleinen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Er worden geen nieuwe gevoelige bestemmingen toegevoegd op plaatsen met een slechte luchtkwaliteit. Bestaande gevoelige bestemmingen op plekken met slechte lucht mogen niet uitbreiden.

  Meer informatie
 • Verkeersveiligheid voor mens en dier

  In het verkeer kom je van a naar b. Helaas is b soms het ziekenhuis, of erger. In Den Haag raken jaarlijks ruim duizend mensen gewond in het verkeer. Om de verkeersveiligheid te bevorderen moet de snelheid op wegen die niet essentieel zijn voor hulpdiensten omlaag naar 30 kilometer per uur. Wegen waar 50 kilometer per uur gereden wordt, moeten altijd voorzien zijn van vrijliggende fietspaden.

  Ook dieren kunnen slachtoffer worden van het verkeer. De gemeente moet dan ook zorgen dat dieren en mensen waar mogelijk worden beschermd tegen de gevaren die het gebruik van (gemotoriseerd) vervoer met zich meebrengt. De gemeente moet in kaart brengen welke knelpunten bestaan tussen verkeer en fauna en lost deze met spoed op. Ook moet de gemeente voorkomen dat bij wegaanpassingen en aanleg van nieuwe wegen of fietspaden nieuwe ecologische knelpunten ontstaan.

  In een aantal gemeenten zoals Utrecht worden waarnemingen bijgehouden over welke dieren waar verongelukken om het knelpunt aan te pakken. In Den Haag gebeurt het in kaart brengen van verkeersongevallen nu alleen nog bij ongevallen met mensen. Ook de oorzaken van ongelukken met dieren kunnen inzichtelijker worden door een kaart.

  Meer informatie

Luchtkwaliteit en bereikbaarheid

Wat we hebben bereikt

 • Haagse ambtenaren met de trein op dienstreis

  Door een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren moeten ambtenaren de trein pakken naar buitenlandse bestemmingen die binnen acht uur per trein te bereiken zijn. Dit scheelt tientallen vervuilende vliegreisjes naar Londen per jaar.

 • Meerderheid tegen groei Rotterdam The Hague Airport

  Een meerderheid van de politieke partijen in de Haagse gemeenteraad spreekt zich met de Partij voor de Dieren kritisch uit over groei van Rotterdam The Hague Airport. Tien partijen laten weten dat de geluidsruimte niet moet worden verhoogd in verband met de omwonenden en het effect op het klimaat.

 • Fietsvlonders in Haagse straten

  Een aantal Haagse autoparkeerplaatsen zal voortaan bezet worden door een fietsvlonder. Deze testen het draagvlak voor het opheffen van de parkeerplaats, en voor het realiseren van meer fietsnietjes.

 • Raad wil geen extra geluidsoverlast RTHA

  Een ruime meerderheid van de Haagse gemeenteraad heeft een motie van de Partij voor de Dieren gesteund tegen het verplaatsen van de hulpdiensten op het vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Het vliegveld wil uitbreiden en laat daarom onderzoek doen naar het verplaatsen van de trauma- en politiehelikopters naar een andere, nog te bepalen plek in de regio. Daardoor zou het aantal commerciële vluchten vanaf RTHA kunnen toenemen, met meer CO2-uitstoot en geluidsoverlast in de regio tot gevolg. Door de aangenomen motie zal het Haagse stadsbestuur er binnen de provincie en de metropoolregio voor pleiten om de hulpdiensten op de luchthaven te houden.

 • College onderzoekt alternatief voor opgedoekte fietsenstalling bij Den Haag Centraal

  Voor het nieuwe gebouw op de Grotiusplaats verdwijnt de fietsenstalling in het verlengde van de Theresiastraat. Dankzij onze aangenomen motie zoekt het college een alternatieve locatie om je fiets te stallen.

 • Extra fietsnietjes Juliana van Stolberglaan

  Dankzij onze aangenomen motie zijn extra fietsnietjes toegevoegd op de Juliana van Stolberglaan.

 • Gemeente Den Haag zegt onderzoek naar uitbreiding vuurwerkvrije zones toe

  Aangespoord door onze motie zegde het college toe te onderzoeken waar in Den Haag nog meer vuurwerkvrije zones zouden kunnen worden ingesteld.

 • Leefstraten worden in Den Haag gestimuleerd

  Naar aanleiding van onze aangenomen motie informeert de gemeente Hagenaren via de gemeentelijke website over de mogelijkheden om van hun straat een Leefstraat te maken.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Den Haag voor een landelijk vuur­werk­verbod

Er moet dit jaar een landelijk verbod komen op consumentenvuurwerk, vindt de Haagse gemeenteraad. De gemeenteraad schaart zich daarmee achter de landelijke oproep van de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Met een verbod wordt extra druk voor de overbelaste ziekenhuizen en politie voorkomen. Overbelaste zorg Door de coronapandemie is de reguliere zorg afgeschaald en is de druk op de politi...

Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws