PvdD: ‘Resten vuur­stapels moeten goed worden opge­ruimd’


14 januari 2019

Tien dagen nadat de vuurstapels op Duindorp en Scheveningen zijn geblust worden er nog steeds spijkers gevonden op het stand. Vanwege een eerder aangenomen motie van de Partij voor de Dieren zou dit niet meer mogen gebeuren. De partij wil weten waarom het dit jaar weer mis is gegaan.

Op vrijdag 11 januari plaats de gemeente Den Haag een tweet: “Door het springtij zijn er spijkers van de pallets van de vreugdevuren op het (Zuider)strand terechtgekomen.
Onze collega’s van dienst Stadsbeheer zijn druk bezig om het strand schoon te maken. Ga je de komende dagen je hond uitlaten? Let dan extra op.”

In voorgaande jaren werd een deel van de smeulende resten van de vuurstapels in zee geschoven om deze af te koelen en daarna af te voeren. Naar aanleiding van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren uit 2017 zou de gemeente dit niet meer doen. Toch werden er dit jaar weer spijkers aangetroffen op het strand. Ook vorig jaar werden er een maand na de jaarwisseling nog spijkers en ander afval gevonden. “Het is ieder jaar hetzelfde liedje.” zegt raadslid Robert Barker (PvdD) “Na de vuurstapels liggen er steevast restanten en spijkers op het strand. Dit is gevaarlijk voor milieu, mens en dier.” De Partij voor de Dieren wil weten waarom er nu nog steeds spijkers liggen en wat het college van B en W wil gaan doen om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt en dient raadsvragen in.

Foto door Bruno van der Kraan