PvdD: roep nood­toe­stand voor klimaat uit


30 april 2019

De Haagse Partij voor de Dieren-fractie roept de gemeente op een noodtoestand voor het klimaat uit te roepen. Zo zou de gemeente een signaal afgeven naar het Rijk dat het onvoldoende doet om verwoestende klimaatverandering af te wenden.

‘Mensen gaan met duizenden de straat op omdat ze willen dat de overheid de wereld redt,’ aldus PvdD-voorman Robert Barker. ‘De urgentie van het probleem wordt ook in talloze akkoorden vastgelegd. Toch zien we overal hetzelfde: veel te slappe klimaatambities, en onvoldoende inzet om zelfs die slappe ambities te halen.’

In verschillende steden wereldwijd is daarom een noodtoestand voor het klimaat afgekondigd, bijvoorbeeld in Basel, Bristol, Londen, Berkeley en Vancouver. Zo laten deze steden de urgentie zien dat ondanks de stilstand op landelijk niveau, toch iets gedaan moet worden aan klimaatverandering.

Leider van de Britse sociaal-democraten, Jeremy Corbyn, brengt deze week een Britse noodtoestand voor het klimaat in stemming. Aanleiding hiervoor zijn gelekte documenten waaruit blijkt dat de Britse regering maar een fractie van zijn budget voor luchtkwaliteit heeft uitgegeven. De 16-jarige Greta Thunberg, aanvoerder van de wereldwijde klimaatbeweging, steunt de oproep van Corbyn.