College moet geen duiven oplaten voor vermaak


3 juni 2016

Partij voor de Dieren Den Haag heeft het college middels schriftelijke vragen opgeroepen een verbod in te stellen op het oplaten van duiven bij evenementen. De wethouder SWDC liet vorige week een van de vijf aanwezige witte duiven los bij de onthulling van het elfde muurgedicht van de Stichting ArchipelpoëZie. Al eerder heeft het college een duif opgelaten ten tijde van een onthullingsceremonie. De Partij voor de Dieren vindt dat deze en andere vormen van vermaak met dieren direct moeten stoppen, omdat het veel dierenleed met zich meebrengt. Het college van B&W heeft een voorbeeldfunctie voor de stad en zou daarom al helemaal geen duiven moeten oplaten, aldus de PvdD.

Jaarlijks haalt de Haagse Dierenambulance talloze verzwakte duiven op uit de stad. De duiven raken na het loslaten verzwakt en gedesoriënteerd. De dieren kunnen in het wild niet overleven en zijn ten dode opgeschreven als niemand zich over hem ontfermt. Verdwaalde duiven belanden in steden of in opvangcentra, waar men zich geconfronteerd ziet met de problemen rond de opvang en verzorging van deze dieren. De duiven verkeren vaak in zo’n slechte fysieke toestand dat de dieren uit hun lijden moeten worden verlost.

Op de gemeentelijke website is te lezen dat de Gemeente Den Haag het loslaten van ‘sierduiven’ bij huwelijken afraadt, omdat dit nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid en het welzijn van deze dieren. Christine Teunissen, raadslid PvdD: “De actie van het college is in strijd met het ontmoedigingsbeleid. De inwoners worden geadviseerd om geen duiven op te laten ten tijde van een trouwerij en tegelijk kijkt de wethouder de andere kant op. De nadelige aspecten op het dierenwelzijn en de gezondheid van de duiven moet centraal staan, ook zonder oplaten van duiven is een ceremonie leuk aan te kleden.”

Den Haag loopt achter op andere steden door dit vermaak ten koste van duiven nog steeds toe te staan. De Partij voor de Dieren heeft het college schriftelijke vragen gesteld waarin zij oproept geen vergunningen meer af te geven voor het oplaten van duiven. Ook wil de partij dat het college niet meer aan dit soort vermaak meedoet. Teunissen: “het college moet een voorbeeld zijn voor de stad, en daarbij hoort geen medewerking aan het veroorzaken van dierenleed.”

Gerelateerd nieuws

Ja ja, Gemeente Den Haag gaat ook ongewenst reclamedrukwerk uitbannen

Het bezorgen van ongevraagde reclame is in Den Haag vanaf volgend jaar verleden tijd. Dat schrijft het college van B&W in ant...

Lees verder

100.000 euro extra voor meer groen

Het college trekt 100.000 euro extra uit voor de aanleg van groen naar aanleiding van de actie ‘Dat kan Groener’, van Partij ...

Lees verder