Economie en financiën


Je geld of je leven?

De economische crisis is niet ontstaan door schaarste aan producten en diensten, maar door ingesleten fouten in het economisch systeem. We leven in een tijd waarin we met steeds minder menskracht alles kunnen produceren en organiseren wat we nodig hebben. Dit biedt in potentie een geweldige kans om meer tijd in andere dingen te steken, zoals zorg voor elkaar en voor de natuur, persoonlijke ontwikkeling, innovatie, sport, kunst, et cetera. De wijze waarop we de economie nu hebben georganiseerd, zit deze kansen echter in de weg: mensen moeten steeds harder en langer werken, in plaats van minder. Of kunnen helemaal niet werken, wanneer de economie hen heeft afgeschreven, wat op steeds jongere leeftijd het geval lijkt te zijn. Productie en consumptie moeten maar blijven groeien, los van de vraag of mensen daar behoefte aan hebben. Arbeid blijft duur door hoge belastingen, terwijl er een overvloed aan is. Grondstoffen daarentegen zijn spotgoedkoop, terwijl ze schaars en in veel gevallen eindig zijn.

Het huidige economische systeem veroorzaakt een groei- en schuldverslaving met alle gevolgen voor de leefbaarheid van de aarde van dien en loopt daarin volkomen vast. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft berekend dat de schulden van particulieren, bedrijven en overheden zijn opgelopen tot het duizelingwekkende bedrag van 135.000.000.000.000 (135 biljoen) euro. Een onverantwoord voorschot op een onzekere toekomst. We zullen het dus anders moeten gaan organiseren. En dat kan ook! Door te werken aan een duurzame, reële economie creëren we groene en echte banen.

Economie en financiën

Wat we hebben bereikt

  • Inkoop van 100% fairtrade en biologische chocolade, koffie en thee

    In haar inkoop- en aanbestedingsbeleid heeft de gemeente een significante invloed op een duurzame, sociale economie. Dankzij onze aangenomen motie koopt de gemeente vanaf 2018 100% fairtrade en biologische chocolade, koffie en thee.

  • Innovatief banenplan aangenomen

    Het initiatiefvoorstel "MKB in goede banen" van de Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij is aangenomen. Het voorstel verkleint de risico’s voor ondernemers die willen groeien en helpt Haagse werkzoekenden uit de bijstand.

  • Den Haag wint titel "Vegahoofdstad van Nederland"

    Burgemeester Van Aartsen beaamde in zijn dankwoord dat Den Haag tot "Vegahoofdstad van Nederland" is gekroond mede dankzij de inzet van de Partij voor de Dieren.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws