Bijdrage Actieplan Maat­schap­pelijk Verant­woord Opdracht­geven en Inkopen


17 april 2024

Voorzitter, dat we als stad een verschil kunnen maken met verantwoord opdrachtgeverschap en inkoop is duidelijk. Niet alleen moeten we als gemeente het goede voorbeeld geven, maar met 1 miljard per jaar kun je goede dingen doen. Dan zijn we echt aan het investeren, en niet alleen aan het uitgeven. Het is dan ook goed dat er een Actieplan ligt om de doelen scherp te krijgen en ook te zien waar nog kansen liggen of waar we tekortschieten. Meetbare indicatoren zijn hier wel onmisbaar bij, dus we zien de uitwerking graag tegemoet.

Circulaire economie is een ingewikkeld onderwerp, mijn collega’s hebben al aangestipt hoe gecompliceerd het is inzicht of controle te hebben bij alle ketens van een product of dienst. Mijn fractie waardeert de intentie van het plan om in alle stadia van inkoop hier meer aandacht voor zal zijn, maar daarmee zijn we er nog niet. Is het de bedoeling dat dit een levend plan is dat meebeweegt met de tijd?

Mijn fractie heeft een aantal vragen. Om te beginnen is het goed om te zien dat er een aantal grote keuzes worden gemaakt die veel impact zullen hebben, maar hoe gaat het met de duurzame doelen binnen het stadhuis. In de beantwoording op onze vragen over de wegwerpbekers geeft het college aan dat het maar ingewikkeld was om over te stappen op een ander type beker, terwijl er ongeveer twee jaar de tijd voor is geweest en andere instanties, zoals ministeries, hebben laten zien dat het prima mogelijk is. Kan de wethouder uitleggen waarom wij als gemeente zo slecht zijn voorbereid? En ik weet dat er fracties zijn die het maar geneuzel vinden, maar de enorme hoeveelheid afval die wordt geproduceerd met het gebruik van wegwerpmateriaal is echt gigantisch. De bekertjes zijn daar een voorbeeld van, maar sowieso is mijn fractie van mening dat het afvalbeleid van de gemeente nog behoorlijk tekortschiet. Hoe valt de keuze om niet meer aan afvalscheiding te doen in het stadhuis te rijmen met de doelen over circulariteit die we lezen in dit Actieplan? Nog los van het feit dat voorgescheiden afval beter kan worden hergebruikt, draagt het bij aan bewustwording en geeft het meer inzicht in de afvalstromen die worden geproduceerd. Waarom komt het afval dat wordt geproduceerd in gemeentelijke gebouwen niet terug in het Actieplan? We lezen terug dat circulair belangrijk is, maar de uitwerking ervan zien we niet overal terug. Graag een reactie.

Wat betreft het toewerken naar een meer biologisch en plantaardig aanbod in de bedrijfskantines is mijn fractie wel benieuwd wat precies het doel is? Volledig biologisch en plantaardig? Komt dit terug in de set van indicatoren die nog zullen volgen?

De complimenten van mijn fractie voor het uitfaseren van bloemen. In de sierteelt worden enorm veel verschillende giffen gebruikt. Want elke bloem heeft zijn eigen giftige middeltjes nodig. In een gemengd boeket kun je een cocktail van pesticiden vinden. Soms wel tientallen soorten gif aka bestrijdingsmiddelen in een boeket. Volgens neurologen wordt de relatie tussen die bestrijdingsmiddelen en de ziekte van Parkinson steeds duidelijker. Omwonenden van bloemenvelden trekken al jaren aan de bel. Veel soorten gif die veel worden gebruikt, zoals neonicotinoïden, zijn ook zeer dodelijk voor honingbijen. Hier zou de gemeente niet in moeten investeren.

Tot slot, voorzitter, we lezen dat het ‘pas toe of leg uit’ principe wordt toegepast. Wordt dit principe dan ook standaard opgenomen in communicatie naar de raad over aanbestedingen? En komt dit terug in de periodieke rapportage over het actieplan, of wordt hier een overzichtje van gemaakt in de jaarrekening? Graag een reactie.