Bijdrage - Agenda Groen voor de Stad
Voorzitter,
Den Haag staat voor grote uitdagingen de komende jaren. Er komen meer mensen naar de stad, het college wil meer gaan bouwen en de omgevingswet wordt ingevoerd, waarin de natuur minder beschermd wordt dan onder de Flora- en Faunawet en waarin gemeente een nog grotere verantwoordelijkheid krijgen voor de openbare ruimte. De druk op de natuur en onze stad neemt door verdichting en bebouwing toe. De Partij voor de Dieren hecht er zeer aan dat er een groenbeleid ligt dat toekomstbestendig is.
Dat betekent behoud en versterken van de bestaande groenstructuren. Uitbreiding van de natuurwaarden, binnen, maar ook buiten de stedelijke groene hoofdstructuur. En dat betekent uitbreiding van het groen in oppervlak. Groen zorgt ervoor dat een stad met meer mensen leefbaar blijft.
De Partij voor de Dieren treft in de Agenda te weinig concrete maatregelen om de stad daadwerkelijk groener te maken. Daartoe hebben wij samen met de Haagse Stadspartij een initiatiefvoorstel gemaakt om de kwaliteit en de hoeveelheid natuur en groen in de stad te laten toenemen die we later zullen behandelen.
In sommige wijken is veel meer groen dan in andere wijken. En in de ene wijk zijn mensen meer betrokken dan in de andere wijk. Daarmee kom ik meteen op het eerste punt, de afdoening van onze aangenomen motie vergroening van de meest versteende wijken in Den Haag.
De opdracht aan het college was de verstening van de Haagse wijken in kaart te brengen, te onderzoeken hoe deze wijken kunnen worden vergroend en concrete doelstellingen te formuleren ten aanzien van de vergroeningsopgave in de versteende wijken en deze op te nemen in het Groen beleidsplan 2015.
Er is niet in kaart gebracht welke wijken het meest versteend zijn en geen concreet plan met doelstelling gemaakt om deze wijken te vergroenen, terwijl een ruime meerderheid van de raad hierom heeft gevraagd. Bovendien is er een andere motie van de heer Van Vulpen om meer middelen uit te trekken voor groen, en ook die motie is niet uitgevoerd. Gaat de wethouder deze verantwoordelijkheid doorschuiven naar een volgend college? Wij overwegen een amendement. Graag een reactie.
Voorzitter, biodiversiteit. In de tussennota ecologische verbindingszones staat dat het college doorgaat met ecologisch beheer op kansrijke locaties buiten de ecologische verbindingszones. De Partij voor de Dieren wil dat al het groen in Den Haag, ook buiten de ecologische verbindingszones volledig ecologisch wordt beheerd. Is de wethouder hiertoe bereid?
Ter bevordering van de biodiversiteit gaat het college meer monitoren in de grote groengebieden en maakt daarbij gebruik van de Haagse Kracht. Kan de wethouder uitleggen hoe dit precies in zijn werk gaat?
Natuurwaardenkaart
Werken met Haagse Kracht vraagt om een andere communicatie: direct toegankelijk, interactief en aansluitend bij de verwachtingen van de burger. Wat dat betreft is de gemeentelijke organisatie verouderd. Je kunt als bewoners via de gemeente niet goed zien waar bomen zijn gekapt en bijgeplant, het is lastig om een vergunning in te zien en het is onduidelijk welke diersoorten waar in onze stad voorkomen. Dit werkt de betrokkenheid waar het college het zo over heeft juist tegen. Andere gemeenten halen ons rechts en links in.
Daartoe doet de Partij voor de Dieren twee voorstellen:
Het college wil pas met een natuurwaardenkaart komen in 2019. De Partij voor de Dieren vroeg in 2015 al om een natuurwaardenkaart. Deze kaart moet gaan over de natuur in de gehele stad en kan daarom los worden gezien van de Nota Stedelijke Ecologische Verbindingszones. Waarom duurt het zo lang? Is de wethouder bereid de natuurwaardenkaart eerder op te stellen? Welke garantie hebben wij dat die kaart er komt als die wordt doorgeschoven naar het volgende college?
Bomendashboard
Het is momenteel moeilijk te controleren hoe het er aan toe gaat met de bomen in Den Haag. Om het zicht op de herplantplicht te verbeteren, stelt de Partij voor de Dieren voor de bomenboekhoudingen online te publiceren. Dit zou op de gemeentelijke website kunnen in de vorm van een bomendashboard. Is de wethouder bereid een bomendashboard te ontwikkelen?
Vergunningsvrij bouwen aanpakken
Dat particulieren tegenwoordig zonder vergunning dakkapellen, aanbouwen en overkappingen kunnen bouwen is fijn voor de betreffende bewoners, maar slecht voor de leefbaarheid van de wijk. Groen verdwijnt, waterbergend vermogen neemt af en hittestress neemt toe. De Partij voor de Dieren wil dat de impact van vergunningsvrij bouwen wordt onderzocht.
Wat zijn de effecten van het soepeler maken van bouwregels? Hoe groot is hierdoor is de toename van bebouwing in onze stad? Door middel van vergelijking van luchtfoto’s kunnen de ontwikkelingen in beeld worden gebracht. Dit is bijvoorbeeld onlangs in Utrecht gedaan. Daar bleken de gevolgen groot. De wethouder heeft daar gepleit voor aanvullend onderzoek naar de specifieke gevolgen voor het groen, de hitte, waterberging en de flora en fauna in de stad. Is de wethouder bereid ook zo’n inventarisatie van de vergunningsvrije verharding uit te voeren en de gevolgen daarvan te onderzoeken? Graag een reactie.
Actieplan vergroening Haagse daken
De Agenda Groen heeft tot doel een ambitie neer te leggen ten aanzien van groene daken en gevels. Maar vervolgens komt geen concrete ambitie terug in de agenda. De Partij voor de Dieren ziet dit als een gemiste kans. Is de wethouder bereid tot doel te stellen om tot 2020 10% van de daken te vergroenen? Hiervoor moet een actieplan Vergroening Haagse daken worden opgesteld. Nu wordt er subsidie verstrekt. Deze regeling kan worden uitgebreid. Gedacht kan worden aan het opzetten van een regeling voor cofinanciering van groene daken die hoog scoren op aspecten als zichtbaarheid, biodiversiteit, waterbergend vermogen, innovatie, educatie, betekenis voor de buurt en participatie.
Kan de wethouder ook een doelstelling formuleren voor natuurspeelplaatsen en postzegelparken? Ook dit komt niet terug in de Agenda.
In de Haagse wijken ligt een enorme vergroeningsopgave. Het is niet toevallig dat, zoals gisteren de PvdA agendeerde bij samenleving, drie Haagse buurten staan in de top vijf van wijken die de allerhoogste zorgkosten van Nederland maken, Moerwijk, Transvaal en Laakkwartier, ook nog eens behoren tot de meest versteende wijken van Den Haag. Een schrale omgeving zorgt er ook voor dat mensen minder naar buiten gaan, minder bewegen. Vergroening van deze wijken kan op allerlei manieren. De Partij voor de Dieren stelt voor dat wij Tuinman in de Wijk instellen. Is de wethouder bereid dit concept te onderzoeken en de raad hierover te informeren?
Tot slot roep ik de wethouder op om expliciet op te nemen in het raadsvoorstel dat het gemeentebestuur zich verplicht groen/natuur uit de Stedelijke Groene Hoofdstructuur duurzaam in stand te houden en waar mogelijk te versterken. Daarnaast vraag ik de wethouder of hij de formulering over evenementen wil wijzigen, namelijk dat evenementen rekening moeten houden met het groen en niet andersom.
Dank u wel.
Interessant voor jou
Bijdrage - Kunst en Cultuur
Lees verderBijdrage - Ruimte voor de Stad
Lees verder