Bijdrage Bestem­mingsplan en beeld­kwa­li­teitsplan Juliana van Stol­berglaan 1


8 februari 2024

Voorzitter,

hoewel de Partij voor de Dieren in het verleden liever andere keuzes had gezien, is dit een uitwerking van een vastgestelde nota van uitgangspunten. Gegeven deze uitgangssituatie, is de Partij voor de Dieren best positief. Wel heeft mijn fractie drie vragen over het parkje: over de borging, over het toetsingskader zoals dat in het beeldkwaliteitsplan staat, en over het voorkomen van mogelijke conflicten tussen evenementen en dieren.


Voorzitter, over het eerste punt: hoe wordt de realisatie van dit pocketpark gewaarborgd binnen de plannen? Het beeldkwaliteitsplan is het toetsingskader voor de adviescommissie omgevingskwaliteit, maar wanneer vindt de toetsing plaats? Is dit gekoppeld aan de vergunningverlening van de kantoren, en zo ja, hoe wordt dit precies geregeld? Komt er een half parkje bij het eerste gebouw of gaat dat in gezamenlijkheid? Kan de wethouder dit toelichten?

Dan over het beeldkwaliteitsplan. Hoewel dit een interessant toetsingskader voor het parkje biedt mist de Partij voor de Dieren afstemming op de lokale ecologische context. Te vaak zien we uiteindelijk beplantingsplannen die modieuze aftreksels zijn van een populaire tuinarchitect, zonder de specifieke lokale context te overwegen. Het zou waardevol zijn om het parkje te ontwerpen als een bosrand van het Haagse Bos, zodat er bomen en struiken komen met bessen die goed zijn voor vogelsoorten uit het Haagse Bos, of dat er beplanting komt die nuttig is voor de rupsen van vlinders uit het Haagse Bos, of dat er alvast wordt nagedacht hoe vleermuisroutes in de toekomst zouden kunnen lopen. Voor nu is het nog een pocketpark maar als de vergroening van de A12 en het beatrixviaduct, echt doorgaan dan ligt er potentie voor nieuwe ecologische verbindingen en netwerken.

Voorzitter, we snappen dat de beplanting in dit beeldkwaliteitsplan niet is uitgewerkt, maar het lijkt de Partij voor de Dieren waardevol om aan het toetsingskader toe te voegen dat biodiversiteit betekent dat het afgestemd wordt op de lokale ecologische omgeving, in dit geval het Haagse Bos. Met als achterliggende gedachte dat het parkje zo wordt ingericht dat het in de toekomst ook qua natuur kan aansluiten op andere vergroeningsprojecten om een effectief netwerk te vormen. Hoe kijkt het college hiernaar?

Verder lijkt het mijn fractie goed om te waken voor het wensdenken dat alles kan. Aan de ene kant zijn er de natuurdoelstellingen in het parkje en aan de andere kant lezen we in het beeldkwaliteitsplan dat er ook kleinschalige concerten en avonden voor buitenbioscoop kunnen komen. En voorzitter, de Partij voor de Dieren vindt beide functies goede toevoegingen. Maar wat je wil voorkomen is dat je nestkasten voor vogels in het gebouw hebt en dat er dan in het mei in het broedseizoen een concert komt. Of dat je vleermuisplekken hebt gemaakt maar dan een buurtbioscoop week naast de vleermuiskasten organiseert waardoor de vleermuizen niet meer kunnen jagen. Soms is het beter om een 1 keuze te maken, maar anders is het goed om al bij het ontwerp en de aanleg duidelijke afspraken te maken: bijvoorbeeld dat extra verlichting en extra geluid in het broedseizoen niet kan, of dat bij de natuurinclusieve inrichting van het gebouw gezorgd wordt voor functiescheiding zodat nestplekken voor dieren en plek voor kleinschalige evenementen niet naast elkaar liggen. Hoe ziet het college dit, en hoe gaat de gemeente deze conflicten tussen mens en dier voorkomen?

Tot zover.


Interessant voor jou

Bijdrage Participatiegids voor gebieds- en planontwikkeling

Lees verder

Bijdrage Actualiteiten debat HTM

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer