Bijdrage cie Leef­om­geving fiets­par­keren CS


11 april 2012

Voorzitter, je trein vertrekt over tien minuten je bent op de fiets naar het station gekomen en bent uiteindelijk zo lang bezig om een plekje te vinden dat je trein al vertokken is. U kent het vast. Het probleem van te weinig fietsparkeerplekken speelt al jaren en moet wat de Partij voor de Dieren betreft dan ook snel aangepakt worden. We willen immers allemaal onze fiets in een stalling zetten en daarvoor niet een half uur eerder van huis te hoeven vertrekken. Daarom wil ik ook het college oproepen om ambitie te tonen en het tekort aan fietsparkeerplekken zo snel mogelijk weg te werken.

Voorzitter, op dit moment heb je als fietser de keus tussen de Rijnstraat en het KJ plein. Ik weet niet of u daar recentelijk uw fiets heeft geparkeerd, maar het zijn niet de meest gebruiksvriendelijke stallingen. Bij de rijnstraat moet je je fiets twee trappen opslepen om een plekje te vinden, kan je niet met je fiets via het busplatform en ’s avonds geeft de stalling een onveilig gevoel. Als je je fiets op het KJ plein wilt stallen, moet je je een weg banen door een kluwen omgevallen fietsen en hopen dat er iemand wegrijdt zodat jouw fiets wel in goed in de stalling past.

Wat de Partij voor de Dieren betreft gaan we dan ook niet wachten tot er duidelijkheid over de vastgoedontwikkeling op het KJ plein, maar gaan we voortvarend aan de slag met een grote stalling daar onder het plein te realiseren. Dit droombeeld wordt de Haagse fietser al jaren voor gehouden, maar steeds weer wordt het uitgesteld. Dat terwijl de parkeerdruk rond het station meer dan 110% is, als we het hier over auto’s zouden hebben dan had wethouder Smit al drie keer een voorstel voor een ondergrondse parkeergarage gedaan. Maar blijkbaar geldt dergelijke voortvarendheid niet voor de fietsende inwoner.

Het KJ plein wordt nu leeg gehouden voor eventuele andere activiteiten. Nu heb ik daar nog nooit iets op gezien en ligt het malieveld op steenworp afstand, dus wat mij betreft kan dit voorbehoud direct geschrapt worden en kan de stalling daar flink vergroot worden. Ik hoor graag of de wethouder hiertoe bereid is.

In Groningen hebben ze een schitterende gratis stalling onder het stationsplein gerealiseerd, die als voorbeeld voor heel Nederland moet dienen. Met toezichthouders is de diefstal en overlast door weesfietsen daar enorm afgenomen. Ik hoop dan ook de wethouder hiernaar wil kijken en of wij dit ook in Den Haag kunnen realiseren. Graag een reactie.

Voorzitter dan wil ik ten slotte nog iets zeggen over het beleid ten aanzien van het verwijderen van fietsen. De Partij voor de Dieren vindt dat zolang er een tekort is aan goede fietsenparkeermogelijkheden, ook voor kortparkeerders, het verwijderen van verkeerd gestalde fietsen na 15 minuten veel te ver gaan. Dat parkeerproblemen spelen al jaren en het is niet eerlijk daar de fietser voor et straffen. Laten we eerst zoregen dat er voldoende stallingsmogelijkheden zijn en het effect van toezichthouders proberen, voordat we fietsen gaan verwijderen.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer