Bijdrage commissie - Laat vrij­plaats De Vloek staan (eerste termijn)


10 september 2014

Namens de Partij voor de Dieren wil ik de insprekers ten eerste hartelijk bedanken.

Laten we dit plan niet in een vloek en een zucht er door jassen. Want de droom van dit college om een prestigieus top zeilcentrum te verwezenlijken strookt niet met de aanwezigheid van het nautisch centrum dat al sinds de oplevering vrijwel leeg staat en ook andere gebouwen in de omgeving.

Dit plan is onderdeel van het masterplan voor Scheveningen dat dateert van voor de crisis in de veronderstelling dat een groeiende economie en herstructurering van de haven nieuw publiek zou brengen dit is niet het geval gebleken. We zijn in een crisis beland er zijn verschillende plannen niet door gegaan denk aan de kabelbaan, veel leegstand en verloedering van Scheveningen denk aan de pier. Als we nu ook nog eens de Vloek op gaan heffen dan zal dat de diversiteit en het karakter van Scheveningen te niet doen. Ik ben benieuwd of de wethouder kan uitleggen of er echt een garantie gegeven kan worden dat er geen nieuwe leegstand ontstaat als er een nieuw zeilcentrum komt? En waarom kan het nautisch centrum niet gebruikt worden om dat nieuwe centrum vorm te geven onder één dak? Graag een reactie van de wethouder.

De Vloek is een zege voor de stad, de sloop zou een onomkeerbare beslissing zijn. Er is veel ruimte voor creativiteit zonder dat de druk om geld te verdienen aanwezig is en dat is heel waardevol voor de stad. Het helpt mensen buiten de gepade banen te denken, het maakt emoties los, het ontroerd, het zet aan het denken. De Vloek is een unieke plek voor Den Haag en dat hebben we ook hard nodig. In het verleden is gebleken dat we juist dit soort plekken nieuwe vormen van kunst creëren denk aan de Beatles in Liverpool. Liverpool een haven waar veel creativiteit bij elkaar kwam. We zien dat dit soort plekken kansen bieden voor de creativiteit. De vraag aan de wethouder of hij erkent dat dit soort plekken waardevol kunnen zijn voor de stad? En dat ze onlosmakelijk verbonden zijn met de plekken waar ze zijn gegroeid en dat juist die plekken waardevol zijn voor de stad. Graag een reactie.

Tot zover mijn bijdrage

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer